Ako se pitate kada je najbolje vreme da uradite test na trudnoću, evo odgovora u zavisnosti od toga da li je u pitanju test koji se radi iz urina ili iz mokraće.

Test trudnoće iz urina

Testovi koji se rade iz urina mere nivo hCG hormona u urinu, koji naglo rastu u prvim nedeljama trudnoće, a uobičajeno je da se dupliraju svakih 48 sati. Nivo ovog hormona raste i dalje u trudnoći, pa je lakše detektovati ga kako prolazi koja nedelja.

Koliko rano se hormon hCG može detektovati u urinu zavisi od toga koliko je osetljiv test jer su neki osetljiviji od drugih. Takođe, količina hCG-a u urinu zavisi od toga koliko tečnosti unosite i koliko često mokrite. Urin svetlo žute boje je znak dehidracije, a to znači i da je manja koncentracija hCG-a i da kućni test možda neće dati pouzdane rezultate. U tom smislu, tamniji urin je koncentrovaniji, pa je zato bolje test za trudnoću uraditi ujutru.

Za koji god test za trudnoću koji je namenjen kućnoj upotrebi da se odlučite, proverite na njemu datum isteka roka, ali i instrukcije kako da ga pravilno koristite, da bi rezultati bili validni.

Test trudnoće iz krvi

Ovi testovi izvode se u lekarskim ordinacijama, tako što se izvadi krv iz ruke. Test iz krvi može da se uradi nešto ranije nego onaj iz urina jer su ovi testovi osetljiviji na detekciju hCG hormona.

Kada uraditi test na trudnoću

Za koji god test na trudnoću da se odlučite, dobro pročitajte uputstvo jer neki testovi, tako je navedeno u upustvu, mogu da detektuju trudnoću već prvi dan nakon izostale menstruacije, u drugima se tvrdi da mogu da detektuju hCG čak i pet dana pretoga.

Uopšteno govoreći, najbolje je da sačekate barem jedan dan nakon izostale menstruacije, što je oko dve nedelje posle začeća, kako bi rezultati bili precizniji, piše thebump.com. Razlog tome je što se u ovom periodu usađuje oplođena jajna ćelija, formira se placenta i proizvodi se hCG hormon, koji zatim ulazi u urin i krvotok i povećava se vremenom.

BONUS VIDEO:

Trudna 9 sedmica posle porođaja TikTok/MOMA_BEAR_1

(Yumama/N. Z.)