Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko traje ovulacija i kada mogu zatrudneti?

Pitanje koje je uvek aktuelno među ženama koje žele da zatrudne jeste kada su im plodni dani i koliko dugo oni traju. Pogledajte šta bi sve trebalo da znate o ovulaciji i plodnim danima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Normalan menstrualni ciklus traje između 21 i 35 dana. Ovulacija se dešava jedno u toku ovog perioda, ali moguććnost za začeće postoji nekih 6 dana. Kako biste imali blje informacije o začeću i trudnoći, izdvajamo za vas važne informacije. 

Koliko dugo traje ovulacija?

Žena ovulira od 24 do 48 sati tokom svakog menstrualnog ciklusa.

Ovulacija se dešava kada lutenizirajući hormon počne više da se otpušta, dolazi do pucanja Grafovog folikula u jajniku i zrela jajna ćelija se oslobađa. Ona dolazi do materice, gde može biti oplođena, a ostaje živa u periodu od 24 do 48 sati.

Kada mogu zatrudneti?

Važno je da znate da taj period nije jedini kada možete zatrudneti. Spermatozoidi mogu živeti i pet dana u ženskom reproduktivnom traktu, stoga i odnos nekoliko dana pre ovulacije može dovesti do trudnoće. 

Ukoliko pokušavate da dobijete bebu, Dr Polak predlaže što češće odnose u periodu tih 6 dana. "Mnogi parovi ciljaju tačno na ovulaciju, i onda preskoče taj plodni period", ističe doktor.

Imajte na umu - šanse da zatrudnite su najviše na dan ovulacije i tri dana pre toga.

Povezane vesti

Kada dolazi do ovulacije?

Žene ovuliraju otprilike 14 dana pre menstruacije. Na primer, žena sa prosečnim ciklusom od 28 dana najpre će ovulirani 14. dana, a plodan period će biti od 9. do 14. 

Ukoliko ciklus, na primer, traje 30 dana, ovulacija će se najpre javiti 16. dana, pa će plodan period biti od 11. do 16. 

Naravno, svaka žena ovulira drugačije, zato se na te brojke ne možete sa sto posto sigurnosti osloniti.

Da li mogu ovulirati više puta u ciklusu?

Žena ovulira jednom tokom ciklusa. Ipak, nekada se dešava da žena otpusti više zrelih jajnih ćelija u periodu ovulacije. Ako se one oplode, može doći do blizanačke trudnoće.

Takođe, postoji i šansa da žena ne ovulira uopšte - što se najčešće javlja kod dijagnoze sindroma policističnih jajnika (PCOS). Ne možete začeti ukoliko ne ovulirate, zato bi bilo lepo da pričate sa lekarom o svemu što vas brine. Ukoliko posle godinu dana ne uspete da zatrudnite (ili nakon šest meseci ako imate više od 35 godina), važno je da se obratite stručnom licu.

Kako biste okvirno odredili plodne dane, pogledajte naš kalendar ovulacije!

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica