Kratak odgovor je da, iako su lažni negativni rezultati testova na trudnoću retki, ako ste konzumirali previše vode, to bi moglo da utiče na nivoe ljudskog horionskog gonadotropina (hCG).

HCG je hormon koji vaše telo proizvodi samo tokom trudnoće. Kada uradite test na trudnoću kod kuće, taj test utvrđuje da li vaše telo proizvodi hCG tako što ga otkriva u urinu. Ako jeste, dobićete pozitivan rezultat.

Testovi trudnoće zasnovani na urinu ne mogu tačno reći koliko hCG proizvodi vaše telo - već samo da je tu. Ali vaše telo mora da proizvodi dovoljno hCG-a da bi ga test trudnoće otkrio. Dok su kućni testovi na trudnoću prilično osetljivi i mogu da otkriju relativno niske količine hCG-a u urinu, ako testirate rano i konzumirate mnogo vode, rezultati testa mogu biti netačni.

Evo šta treba da znate o tome kako vaš unos vode može uticati na nivoe hCG u urinu i kako to može uticati na rezultate testova na trudnoću.

Kako voda za piće može uticati na testove trudnoće

Pijenje previše vode ili druge vrste tečnosti može uticati na rezultate kućnog testa na trudnoću urina, posebno kada se uzima veoma rano u trudnoći. Kada se vaš urin razblaži uzimanjem puno tečnosti, koncentracija hCG u urinu postaje niža. Ako nivo hCG-a u urinu postane toliko razblažen da se više ne može otkriti kućnim testom na trudnoću zasnovanom na urinu, test može ukazati da niste trudni kada zapravo jeste. Ovo je poznato kao lažno negativan rezultat testa.

Možete li pogrešno koristiti testu na trudnoću?

Kratak odgovor je da, možete previše piškiti na test za trudnoću. Moguće je koristiti previše ili premalo urina, što može uticati na rezultate testa. Obavezno pratite uputstva da biste dobili najtačniji rezultat.

Kada su nivoi hCG-a najviši

Nakon što zatrudnite, nivoi hCG-a rastu nekoliko nedelja, dostižući vrhunac između osme i 11. nedelje trudnoće. Zatim se smanjuju i izjednačava do kraja trudnoće.

Kao rezultat, slučaj „lažno negativnog testa“ uzrokovanog razblaženim urinom će se verovatno dogoditi samo veoma rano u trudnoći. Nakon te početne faze, čak i ako je vaš urin razblažen zbog unosa vode, nivo hCG-a bi i dalje trebalo da bude dovoljno visok da ga detektuje kućni test trudnoće zasnovan na urinu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za stavljanje SPF-a deci TikTok/athomewithshannon