Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlena trudnica: Zbog čega mi je naknada zarade smanjena za vreme letnjih meseci?

Radim u državnoj školi na neodređeno vreme osam godina, a prošle godine sam bila na trudničkom bolovanju od 19. marta do 30. septembra. Za mesece april, maj i jun mi je uredno isplaćeno bolovanje približno mojoj prosečnoj zaradi. ...

Obrazloženje RFZO-a je da škola u junu i avgustu ima po petnaest radnih dana, a u julu nijedan. Inače, u julu je u svakoj državnoj školi kolektivni godišnji odmor (što je regulisano Posebnim kolektivnim ugovorom), pa samim tim nema efektivnog rada. Da li ovakav obračun može da bude ispravan, imajući u vidu navedene činjenice? Da li država može da ošteti trudnicu za 60.000 dinara i da za to okrivi sistem obračunavanja?

Hvala unapred,

Zora

ODGOVOR 

Poštovana, 

ukoliko nadležna komisija produži bolovanje preko 30 dana, poslodavac vrši obračun naknade zarade, i dostavlja ga matičnoj filijali Fonda, koja utvrđuje pravo na naknadu i njenu visinu, koju isplaćuje najkasnije u roku od 30 dana na poseban račun poslodavca (račun za bolovanja), odakle se ona isplaćuje zaposlenom. Poslodavac može iz svojih sredstava isplatiti naknadu, koju ima pravo da refundira od Fonda.

Od 2014. naknada zarade za zaposlene na odsustvu sa rada radi održavanja trudnoće nakon 31. dana iznosi 100 odsto od utvrđenog osnova, s tim što će 65 odsto ići iz srestava obaveznog osiguranja, a 35% iz budžeta.


Iznos naknade ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene po času, u skladu sa Zakonom o radu.

U svim slučajevima zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik
Saradnik Centra za mame

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica