Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlena trudnica: Da li je moguće da bilo koja ustanova propiše uslove koji su ispod onih propisanih Zakonom o radu?

Zanima me da li prava garantovana Zakonom o radu mogu biti umanjena drugim zakonskim aktima? Konkretno, reč je o Zakonu o visokom obrazovanju, koji važi lex specialis kada su u pitanju npr. ugovori na određeno od tri godine i slično, ...

Premda se po Zakonu o radu istek svakog ugovora na određeno u slučaju trudnoće odlaže do isteka porodiljskog odsustva, po Zakonu o visokom obrazovanju se istek izbora u zvanje (i ugovora na određeno) odlaže ili u slučaju porodiljskog odsustva (na koje ću moći da odem tek za tri meseca) ili u slučaju šestomesečnog bolovanja (što ni teoretski nije moguće jer sam u 5. mesecu trudnoće). Trudnoća kao razlog produžetka ugovora i Zakonu o visokom obrazovanju nije navedena, dok u Zakonu o radu jeste.

U pravnoj službi fakulteta na kojem sam zaposlena tvrde da je Zakon o visokom obrazovanju uvek "jači" od Zakona o radu, tj. da ću dobiti otkaz u 6. mesecu trudnoće. 


Napomena: ugovor o radu koji sam potpisala sastavljen je u skladu sa 1 - Zakonom o radu i 2 - Zakonom o v. obrazovanju, a pod stavkom "raskid ugovora" navedeni su samo članovi Zakona o radu. 


Da li je moguće da bilo koja ustanova (pa makar i univerzitet koji ima autonomiju da donosi zakone koji nadilaze Zakon o radu) propiše uslove koji su ISPOD onih propisanih Zakonom o radu?


ODGOVOR 

Poštovana Milice, 

u Vašem slučaju se primenjuje pravilo lex specialis derogat legi generali, odnosno  zakon kojim se uređuje određena oblast  jači od zakona koji reguliše samo opšta pitanja. 

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik
Saradnik Centra za mame

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica