Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnica u inostranstvu: Kako produžiti trudničko bolovanje u Srbiji?


Na trudničkom sam bolovanju. Pošto mi je suprug u inostranstvu (Kina) želja mi je da budemo zajedno i da se tu porodim o našem trošku.

Termin porođaja mi je 11.01.2016. Otvorila bih porodljsko polovanje 45 dana pre porodjaja 1.12.2015. ali mi je problem pojavljivanja na komisiju za oktobar i novembar 2015. pa vas pitam da me posavetujete šta zakonski mogu da uradim da bih ostvarila pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje.

Unapred zahvalna

ODGOVOR, 

Poštovana, 

Trudničko bolovanje možete otvoriti ukoliko imate nekih ozbiljnih zdravstvenih problema, koji mogu da dovedu do pobačaja. Na primer, ako imate rizičnu trudnoću ili ako ste i pre trudnoće imali neko oboljenje: dijabetes, srčani problemi... Međutim, na osnovu lekarskih nalaza, komisija odlučuje o tome da li da vam odobri dalje bolovanje ili ne.

Rok za prijavu rođenja deteta u opštini je 30 dana od dana rođenja. Prilikom prijavljivanja određuju se ime, prezime i državljanstvo deteta.

Dete rođeno u inostranstvu, čiji je barem jedan od roditelja u trenutku rođenja državljanin Republike Srbije, prijavljuje se najbližem konzulatu naše zemlje na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih na međunarodnom obrascu.Odmah nakon izvršene prijave, dete se upisuje u pasoš jednog od roditelja(po njihovom izboru) ili mu se izdaje sopstveni pasoš.

Porodiljsko bolovanje na osnovu nalaza nadležnog ginekologa treba da otvorite najkasnije 28 dana pre termina za porođaj, jer ne smete da radite duže od toga. Međutim, porodiljsko bolovaje regularno možete otvoriti i 45 dana pre termina, ali onda to praktično znači da ćete kasnije biti kraće sa svojom bebom, jer od datuma otvaranja porodiljskog do povratka na posao ne sme da prođe više od 365 dana. Porodiljsko bolovanje traje od datuma otvaranja do navršena bebina tri meseca, a zatim se nastavlja bolovanje radi nege deteta. Ne postoji nikakva procedura za otvaranje bolovanje radi nege deteta, već se ono samo nadovezuje na porodiljsko. Dakle ne treba da ga posebno otvarate.

Od dokumenata za otvaranje porodiljskog bolovanja potrebno Vam je:

•    izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad - doznaka koju izdaje ginekolog

•    fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu 

•    fotokopija overene zdravstvene knjižice

•    fotokopija obrasca M2 (prijava osiguranja) koja se nalazi kod poslodavca 

•    rešenje poslodavca o pravu na porodiljsko odsustvo, pravu na odsustvo sa rada radi nege deteta, odnosno o pravu sa odsustva sa rada radi posebne nege deteta

Dokumentaciju treba da odnesete u svoje preduzeće, a osoba zadužena za administrativne poslove će obaviti ostatak posla oko otvaranja porodiljskog bolovanja.

Shodno našoj zakonskoj regulativi nigde ne postoji zabrana napuštanja teritorije Republike Srbije za vreme trudničkog  bolovanja, porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta.


Jedino je u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom pravo na dečiji dodatak uslovljeno da roditelj ima prebivalište na teritoriji RS.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik
Saradnik Centra za mame

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica