Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlena trudnica: Kada mogu da otvorim trudničko bolovanje?

Radim u jednoj firmi oko dve godine. Prijavljena sam tek mesec i po dana, od 1. septembra 2014. (trudna sam četiri meseca). Želim odmah na bolovanje, obzirom da mi je trudnoća rizična. Kada mogu najranije da otvorim trudničko i ...


ODGOVOR


Poštovana,
Trudničko bolovanje možete da otvorite odmah na početku trudnoće, ako ginekolog ustanovi da Vam je neophodno mirovanje. Prvih 30 dana bolovanja može da vam otvori Vaš ginekolog. Za sve preko toga, mora Vas uputiti na lekarsku komisiju sa mišljenjem zbog čega bi trebalo da vam se odobri dalje bolovanje.

Vi svoje trudničko bolovanje koje otvrate u trajanju od 30 dana a, naknadu zarade za taj period Vam isplaćuje poslodavac. Shodno odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju u članu 96. stav 3. predviđa se sledeće rešenje “U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, za prvih 30 dana privremene sprečenosti za rad koju isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade.”

Nakon isteka perioda od 30 dana Zakon o zdravstveno osiguranju predviđa sledeće u članu 96 .stav 3 . : "U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, počev od 31. dana privremene sprečenosti za rad, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade, s tim što se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje iznos od 65% od osnova za naknadu zarade, kao i iznos od 35% od osnova za naknadu zarade iz sredstava budžeta Republike."

Shodno gore navedenim odredbama, zaključuje se sledeće, da Vam u prvih 30 dana poslodavac taj koji Vam isplaćuje 100% naknade zarade, a nakon toga teret isplte naknade zarade pada na RFZO.

Ukoliko Vas interesuje utvrđivanje visine naknade zaposlenoj porodilji, naknada te vrste zavisi od od prethodnog staža pre otpočinjanja porodiljskog odsustva, odnosno visina naknade zarade se utvrđuje u zavisnosti od toga koliko je zaposlena neposredno i neprekidno pre ostvarivanja prava na naknadu zarade bila u radnom odnosu. U skladu sa tim zaposlenoj pripada:

- pun iznos naknade zarade – 100% pod uslovom da je, neposredno pre ostvarivanja ovog prava bila u radnom odnosu više od šest meseci. Mesečni iznos naknade zarade ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene za mesec u kojem se vrši isplata, niti veći od pet prosečnih mesečnih zarada u Repulici Srbiji;
- u visini od 60% od iznosa naknade zarade, ukoliko je zaposlena bila u radnom odnosu neprekidno I neposredno pre ostvarivannja prava od tri do šest meseci. U ovom slučaju mesečni iznos naknade za porodiljsko odsustvo ne može iznositi manje od minimalne zarade;
- u visini od 30 % od iznosa naknade zarade, ukoliko je zaposlena bila u radnom odnosu neprekidno i neposredno pre ostvarivanja prava do tri meseca. I u ovom slučaju mesečni iznos naknade može iznositi manje od minimalne zarade.

Uplata doprinosa za obavezno sicijalno osiguranje vrši se na iznos naknade zarade koja se isplaćuje zaposlenoj, bez obzira na visinu ( 100%, 60% ili 30%, od iznosa naknade zarade).

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica