Srbiji preti još jedna pandemija i to morbila

Povišena temperatura, malaksalost i ospe ukazuju na kliničku sliku malih boginja, uz retke komplikacije koje ishoduju upalom pluća ili zapalenjem mozga. Ova bolest je skoro iskorenjena, ali se broj vakcinisanih na globalnom nivou smanjuje, te pedijatri upozoravaju da stanje može da preraste u epidemiju ukoliko se situacija sa vakcinisanjem ne popravi.

"Sada apelujemo jer je ovo pravi trenutak. Merama protiv korone ne dozvoljavamo da se ispolje morbile. U trenutku kad mere protiv korone prođu, a ako se trend nevakcinisanja nastavi, mozda čak i za vreme ove epidemije, ali u načelu kad ona prođe i kad se situacija koliko-toliko popravi i normalan život uspostavi, tada dolazi do najveće opasnosti od morbila", rekao je predsednik Udruženja pedijatara Srbije Đorđe Konstantinidis.

Najugroženija su deca koja idu u vrtić, uzrasta do 5 godina, ali postoji rizik od zaraze i kod odraslih ukoliko nisu vakcinisani ili su primili jednu dozu vakcine koja ih ne štiti u potpunosti.

"Kada se počinje sa imunizacijom - sa navršenih 12 meseci, jer postoji takozvani transplacentarni imunitet - sa majke se prenose na bebu antitela koja traju 6 do 8 meseci, pa se vakcina ne daje pre 12 meseci. Najugrozenija su ta mala deca i zato se počinje sa vakcinacijom odmah u prvoj godini života, a revakcinacija se vrši sa polaskom u školu",  rekla je Ljiljana Denić Marković, epidemiolog.

Pojava malih boginja može da ugrozi živote dece mnogo više nego kovid 19, te je savet stručnjaka je da se mališani vakcinišu jer je to najefikasnija zaštita.

Pročitajte i...