Kanada je zabranila prodaju, reklamiranje i uvoz dečjih hodalica, odnosno dubaka. Onima koji se ogluše o ovuzabranu preti kazna do 100 hiljada kanadskih dolara, prenosi N1 Zagreb.

''Kanađani moraju da znaju koliku opasnost za decu prestavljaju hodalice'', rekao je kanadski ministar zdravlja Pjer Petigru koji je odobrio ovu zabranu, prvu u svetu. 

Ova zabrana odnosi se i na kućne rasprodaje koje su u Kanadi vrlo popularne, pa tako Kanađani drugim osobama neće moći da prodaju polovnu bebi opremu. 

Razlog zabrane je sve veći broj povreda koji se događaju zbog upotrebe dubaka, a one nastaju usled prevrtanja i padanja niz stepenice. Podaci iz 16 bolnica širom zemlje pokazali su da je u periodu od 1990. do 2002. godine preko 1.900 beba starosti 5-14 meseci pretrpelo neku vrstu povrede zbog korišćenja dubka. 

Protiv njegove upotrebe su i ortopedi, koji napominju Rda dubak negativno utiče na razvoj dece i da bebe treba pustiti da prirodno "stanu na noge" i prohodaju, onda kada su one spremne za to. 

''Kanađani moraju da znaju koliku opasnost za decu prestavljaju hodalice'', rekao je kanadski ministar zdravlja Pjer Petigru koji je odobrio ovu zabranu, prvu u svetu. 

On je dodao da je bezbednost dece na prvom mestu. Ova zabrana odnosi se i na kućne rasprodaje koje su u Kanadi vrlo popularne, pa tako Kanađani drugim osobama neće moći da prodaju polovnu bebi opremu. Razlog zabrane je sve veći broj povreda koji se događaju zbog upotrebe dubaka, a one nastaju usled prevrtanja i padanja niz stepenice. Podaci iz 16 bolnica širom zemlje pokazali su da je u periodu od 1990. do 2002. godine preko 1.900 beba starosti 5-14 meseci pretrpelo neku vrstu povrede zbog korišćenja dubka. Protiv njegove upotrebe su i ortopedi, koji napominju da dubak negativno utiče na razvoj dece i da bebe treba pustiti da prirodno "stanu na noge" i prohodaju, onda kada su one spremne za to.