Nejasni propisi prilikom ulaska putnika u prevoz stvaraju problem, posebno majkama s decom. Od jeseni, rukovodstvo GSP planira uvođenje novog pravilnika

Unošenje dečjih kolica u autobus, naročito leti kada roditelji izvode decu svakodnevno u šetnju, može da predstavlja problem - zbog gužve, ali i nejasnih pravila u javnom gradskom prevozu. Dok u propisima grada nema posebnih uslova, najveći gradski prevoznik zahteva da kolica budu sklopljena!

Pogledajte i Kako je biti trudnica u gradskom prevozu?

U Gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd" objašnjavaju da je Odlukom o javnom linijskom prevozu, članom 38. propisano da putnik u vozilo javnog prevoza može uneti dečja kolica i drugi prtljag koji svojim dimenzijama i svojstvima ne ugrožava sigurnost putnika.

"Na ovu odluku naslanja se i Pravilnik o obavezama saobraćajnog osoblja GSP, kojim je propisano da putnik može unositi u vozilo sklopljena dečja kolica", objašnjava Slavica Stevanović iz GSP.

"S obzirom na to da Odlukom nije jasno precizirano da li kolica moraju biti sklopljena ili ne, kao ni da li je dozvoljeno da dete bude u njima tokom vožnje, do usvajanja novog pravilnika koji priprema GSP i koji će biti na snazi od jeseni, roditelji mogu da unose kolica iako nisu sklopljena. Ali, bilo da drže decu u naručju ili u kolicima njihova deca su njihova odgovornost i ukoliko odluče da dete bude u kolicima to čine na sopstveni rizik."

Sporna nalepnica na liniji 51

Beograđanka koja je nedavno pokušala da uđe u autobus 51 i unese kolica, naprijatno je bila iznenađena kada je na vozilu ugledala nalepnicu na kojoj piše da prilikom unošenja u vozilo dečja kolica moraju da budu sklopljena. U GSP kažu da su o ovome obavešteni, ali da nije utvrđeno da li je u pitanju njihov ili autobus privatnog prevoznika, kao i da se radi o pojedinačnom slučaju. - Ne radi se o nalepnici, već je na običnom papiru neko ispisao poruku i zalepio je na autobus - objašnjavaju u GSP.

Iz GSP savetuju roditeljima i osobama sa decom u kolicima da majka ili druga osoba drži dete u naručju, a kolica uredno sklope, iz razloga što i pored toga što bi kolica bila zakočena i okrenuta suprotno od smera kretanja vozila, a dete vezano kaiševima za kolica, bezbednost deteta nije osigurana. U slučaju naglog kočenja postoji opasnost da kolica i dete koje se nalazi u njima budu ugroženi od strane drugih putnika ili mogućeg prevrtanja.

U najvećem gradskom prevozniku dodaju da bi roditelji sa decom trebalo da ulaze na prednja vrata gde vozač može da ih vidi, gde su nalepnicama obeležena mesta za njih, da može reagovati i podići putnike, ukoliko neće da im ustupe mesto da sednu.

"U vozilima, naročito starijim, držači su postavljeni tako da je nemoguće uneti otvorena kolica na prednja vrata. Takođe, proizvođači prave kolica koja su gabaritna, a mnoga i ne mogu da se sklope, pa su pojedini zahtevi iz Pravilnika nelogični i neprimenjivi, zbog svega toga i drugih manjkavosti radimo na izmeni pravilnika", ističe Stevanovićeva.

Takođe, trebalo bi uzeti u obzir i to da se u prednjem delu vozila očitavaju vozne isprave, a prolaz između sedišta je skučen, pa je otežan ulaz i kretanje putnika. Kada su u pitanju vozila novije generacije koja su niskopodna i prilagođena svim kategorijama korisnika, predviđeno je da dečja kolica budu smeštena u zoni drugih vrata.

Izvor: Novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.