Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali broj dece iz hraniteljskih porodica odlazi na fakultet

U 16 opština Nišavskog, Pirotskog, Topličkog i Jablaničkog okruga, 650 dece živi u hraniteljskim porodicama, a samo tri odsto od njih se odluči na studiranje usled nedostatka finansija.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Deca u hraniteljskim porodicama su deo sistema socijalne zaštite, dok traje njihovo redovno školovanje, a kada završe srednju školu, tri odsto se odluči za studiranje, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Andrijana (17) živi u hraniteljskoj porodici u Nišu već četiri godine, a deo je programa "Generacija budućnosti", koja mladima koji uskoro izlaze iz programa socijalne zaštite, pomaže da steknu veštine potrebne za zapošljavanje.

Pogledajte i Ljubav i humanost: Raste broj hraniteljskih porodica u Srbiji

Ona kazala da joj hraniteljska porodica znači, jer je u svojoj biološkoj porodici imala probleme. 

Kako je navela njen najveći strah je to što je veliki broj dece po izlasku iz sistema socijalne zaštite ostao na ulici, te ona, kao jedini način za osamostaljenje, vidi da se dalje školuje.

"Želim da upišem fakultet, jer sa srednjom školom ne mogu da nađem dobar posao, a onaj koji mogu, ne može da mi pruži život kakav želim. Od te plate ne mogu da platim stanarinu, komunalije, hranu. Problem je i što ja nemam para za fakultet", kazala je Andrijana.

Pogledajte i Kako usvojiti dete u Srbiji?

Kako su nedavno rekli u Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu, kao i u mnogim drugim gradovima nedostaje posebna ustanova u kojoj bi se za samostalan život pripremali mladi koji izlaze iz hraniteljskih porodica.

M.N. (22) u hraniteljskim porodicama je proveo oko 10 godina. On je promenio dve porodice. Kako je naveo mnoge porodice ne žele da plaćaju školarinu deci koja sa njima žive i da je srećan što ga je hraniteljica podržala da završi fakultet.

Kako je naveo većina dece nakon izlaska iz porodica ili doma za nezbrinutu decu ne prolaze dobro.

"Mali je broj dece koja kada izađe iz porodica i doma, uspeju da se osamostale. Iz doma, ljudi sa kojima sam živeo, od njih 20, deset je u zatvoru, pet e na ulici ili u bolnici, i od preostalih pet se provuklo dvoje-troje koji su otišli u inostranstvo. Isto je sa hraniteljstvom, većina ne podržava dete da ga usmeri na nešto, da uspe", kazao je M.N. jedan od 25 mladih koji su bili u trening-centru Vojvođanske banke na Paliću, gde je učio o veštinama potrebnim za intervju za posao.

Projekat "Generacija budućnosti", pokrenula je kompanija Dale Carnegie Training Srbija, pod pokroviteljstvom Narodne skupštine Republike Srbije i uz donatorsku pomoć Vojvođanske banke.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica