Većina nastavnika u osnovnim i srednjim školama napravila je profile na Fejsbuku da bi motivisala učenike na rad. Kako đaci najviše slobodnog vremena provode na društvenim mrežama, nastavnici kažu da ovaj metod donosi odlične rezultate, a zadovoljni su i roditelji.

Biljana Predić je majka učenice sedmog razreda. Do nedavno joj je ćerka društvene mreže koristila samo za razmenu slika i dopisivanje, a sada tako i uči.


Pogledajte i Učenje je detetova, a ne vaša obaveza

Danijela Šakota, nasatavnica srpskog, kaže da je jedini problem što se učenici ovako ulenje.

“Navikli su da čekaju da im sve napišem. Ako to ne uradim mnogi zaborave. Ali, ovako sve vreme šire svoje znanje. Uče da korsite internet za korisne stvari i gradivo temeljnije nauče” kaže Danijela.

“Nastavnici su se prilagodili učenicima i motivisali ih. Profesor istorije ih uvek preko Fejsbuka podseća na istorijske emisije na TV programu, koje su u vezi sa učenim gradivom. Učenici to gledaju, pa o tome diskutuju. Tako dosta upamte”, kaže Biljana.

Pogledajte i Kako pomoći detetu da uči

Danijela Šakota predaje srpski jezik i književnost. Privatni profil na Fejsbuku joj je zaključan, i njemu učenici nemaju pristup, ali na drugom profilu mogu naći brojne korisne informacije.

“Tu im javljam šta da ponesu u školu, koje udžbenike, koje lektire. Tu objavljujem linkove sa korisnim informacijama, kažem im na šta da obrate pažnju pred kontrolni, objašnjavam šta im nije jasno”, kaže Danijela.

Kako su takmičenja obično vikendom, da učenici ne bi čekali ponedeljak i dodatno strepeli, na svom profilu im objavim rezultate.

Aleksandra Ćirić, direktorka Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" kaže da ovaj metod primenjuje više od 80 odsto nastavnika, kao starih, tako i mladih.

“Deca se na društvenim mrežama odlično snalaze, samo roditelji treba da ih nauče kako da ih zaštite od opasnosti na internetu. Kada je ovakav rad pod kontrolom ima i smisla i pozitivnog efekta”, kaže Ćirić.

Dragana Ćorić iz Udruženja "Roditelj" kaže da su učenički profili nastavnika primereni, što roditelji u svakom trenutku mogu da provere. Tvrdi da su društvene mreže naša stvarnost i da iz njih treba najviše da izvučemo.

“Nastavnicima na seminarima govore da koriste društvene mreže za interakciju sa učenicima. Deca ne funkcionišu isto kao mi nekada. Kako studenti, tako i učenici prave svoje grupe na Fejsbuku i preko njih komuniciraju. Nastavnici treba da se prilagode”, kaže Dragana.

Izvor: 24sata


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.