Neonatolozi u porodilištima suočeni sa zahtevima roditelja da beba ne dobije neophodni vitamin Ka. Zbog neznanja, neki budući roditelji čak pre nego što se beba rodi odlaze u porodilište sa molbom da beba ne dobija apsolutno nikakve vakcine ili injekcije i da će tužiti i lekara i bolnicu ako postupe mimo njihovih zahteva.

Pogledajte i Novi kalendar vakcinacije u Srbiji

Zbog sve jačeg antivakcinalnog pokreta, čiji se sledbenici najčešće oglašavaju na internet forumima, sve više roditelja odbija da vakciniše decu cepivima koja su obavezna po propisima. Najviše zamerki imaju na MMR vakcinu (protiv malih boginja, zauški i rubeola), koju povezuju sa dobijanjem autizma, iako naši lekari tvrde da ne postoji nijedno validno ispitivanje koje je tu „vezu” dokazalo. Činjenica je i da broj obolelih od malih boginja (morbila) u zemlji i dalje raste, a najviše zaraženih ima u Beogradu i Južnobačkom okrugu, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Pogledajte i Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor?

Nije lako ubeđivati se sa roditeljima i dokazivati im šta je važno uraditi zarad zdravlja njihovog deteta, kaže primarijus dr Ljiljana Stanković, neonatolog Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front”. Ona naglašava da nije normalno da mišljenje roditelja koje su stekli čitajući svašta na internetu bude iznad struke. Roditelj iz pogrešnih ubeđenja, kaže ona, ponekad nanosi štetu, a ispada da lekar to mora da prihvati da ne bi kršio propise.

“Suočena sam sa zahtevima pojedinih roditelja da beba ne dobije odmah po rođenju vitamin Ka, koji je važan da se da kako ne bi došlo do krvarenja, ili druge vakcine. Posledica nedavanja vitamina Ka može da bude krvarenje u prvim danima posle rođenja ili nakon nekoliko nedelja. Kako da „ispoštujem” takav zahtev ako znam koji je rizik za dete? Ako prihvatim takvu molbu roditelja, koji im po tumačenju nekih pravnika daje Zakon o pravima pacijenta, ugrožavam pacijenta i kršim osnovna načela medicinske etike i lekarske profesije za koju sam položila Hipokratovu zakletvu. Treba razmotriti i „crni scenario”, odnosno šta da radim ako dete na zahtev roditelja ne dobije Ka-vitamin, a nakon nekoliko nedelja iskrvari u snu. Da li će tada da odgovara lekar koji je ispoštovao volju roditelja”, govori dr Stanković za Politiku.

U praksi se dešava da roditelji odbijaju da vakcinišu dete, iako je to Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti obavezno. Posebno je problem, objašnjava dr Stanković, kada ne žele da se detetu da vakcina protiv hepatitisa Be, jer ako je žena pozitivna na ovu bolest, neophodno je da beba dobije cepivo i serum. Ako ne dobije predviđenu terapiju može da oboli od hepatitisa Be.

U Srbiji je od 21. novembra 2014. do 30. januara prijavljen 161 slučaj sumnje na ovu zaraznu bolest, od čega je 105 laboratorijski potvrđeno. Veći broj sumnjivih slučajeva, pored grada Beograda (65) i Južnobačkog okruga (48), prijavili su se i u Mačvanskom (20) i Sremskom okrugu (8).

I dok je u Americi, gde je potvrđeno da je 84 osoba obolelo od morbila, dakle manje nego u Srbiji, reagovao predsednik Barak Obama i pozvao roditelje da vakcinišu decu, kod nas se s vremena na vreme, oglasi Institut „Batut”, a na važnost vakcinacije upozorio je nedavno i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar. Predsednik i premijer Srbije nisu se izjašnjavali o ovoj temi, gde iz godine u godinu opada procenat vakcinisane dece. I dok nadležni ćute i bojažljivo mole roditelje da se odazovu apelima za pelcovanje, više desetina hiljada ljudi podržava antivakcinalne pokrete i prati forume na kojima se pojavljuje Slađana Velkov, koja se predstavlja kao lekar, a nema licencu za rad i iznosi stavove protiv vakcinacije, podržava mišljenje pevačice Jelene Karleuše da deca ne treba da dobiju MMR vakcinu, veruje navodnim istraživanjima o štetnosti cepiva… 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.