Kroz eksperimentalni program "Koreni empatije", deca u vašingtonskoj osnovnoj školi "Bovoar" od beba uče da zauzmu njihov ugao gledanja, procene šta beba želi i šta oseća… Na nedavnom Nacionalnom forumu za obrazovanje ličnosti, održanom u Vašingtonu, stručnjaci su naglasili da socijalno-emotivno učenje u ranom uzrastu pomaže da deca postanu brižni i saosećajni ljudi. 

Pogledajte i Podstičite empatiju kod svog deteta

Četvoromesečna beba Beret je u centru pažnje u učionici prvog razreda u ovoj osnovnoj školi.

Na času, deca prate Beret dok reaguje na pesme ili igračke, postavljaju pitanja i iznose svoja zapažanja. Program, nazvan „Koreni empatije“, primenjuje jednu eksperimentalnu metodu, kaže njegov osnivač, Meri Gordon.

“Deca uče od bebe da zauzmu njen ugao gledanja i procene šta beba želi i šta oseća. Oni se rukovode pitanjima koja im postavlja instruktor Korena empatije. Deca tako razvijaju nešto što se zove „emotivna pismenost“ - veštinu posmatranja stvari iz različitih uglova“.

Pogledajte i Da li se saosećanje uči?

U okviru programa, u svaku učionicu se dovode bebe koje imaju između dva i četiri meseca, čiji roditelji, volonteri iz lokalne zajednice, posećuju školu jednom mesečno tokom školske godine.

Meri Gordon kaže da su rezultati u skladu sa zaključcima naučnih istraživanja i da na taj način deca uče o roditeljstvu, dok ujedno uče o empatiji, kontrolisanju ponašanja i suzbijanju agresivnosti.

Oni koji su uključeni u program kažu da on označava važan prvi korak ka saosećajnijem, plemenitijem društvu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.