Izvor: Blic

Tokom poslednje dve godine "beogradski" pokretni mamograf obišao je 20 gradova širom Srbije, ali poslednjih sedam meseci ne radi. Jedini razlog za to je što radiolozi po Zakonu o radu ne mogu da rade dopunski, navodi dr Zoran Rakočević, direktor Instituta za onkologiju i radiolgiju Srbije. U Nišu mamograf radi normalno.

"Po tom zakonu zaposleni u zoni jonizirajućeg zračenja imaju skraćeno radno vreme i zato ne mogu da obavljaju dopunski rad vezan za radiološke procedure, pa tako i na mamografu. Kada bismo ih angažovali, kršili bismo zakon, a u Nišu ga krše. Sa druge strane, s obzirom da ne mogu raditi dopunski, nismo mogli ni da im platimo taj rad, iako je Republički fond za zdravstveno osiguranje izdvojio za njih novac", objašnjava dr Rakočević.

Dr Rakočević procenjuje da će se sredinom jula kampanja sa mobilnim mamografom ipak nastaviti, prvo u Pančevu, a kasnije i u ostalim gradovima.

"U Ministarstvu zdravlja postoji velika spremnost da se ovaj problem prevaziđe. Nadamo se i da će u narednih 20 dana regulisati i problem oko isplata ljudi koji su radili na mobilnom mamografu", kaže on.

Sa druge strane, niškim mamografom je tokom ove godine pregledano 3.700 žena.

"Mi radimo. Mamograf je trenutno u Surdulici, a od narednog ponedeljka će biti u Merošini. Procenat novootkrivenog karcinoma dojke u ove dve i po godine se kreće od 0,8 do 1,2 odsto. Na sreću, kod većine pregledanih žena je karcinom otkriven u ranoj fazi, kad se najčešće ta bolest može uspešno izlečiti", kaže glavni tehničar Instituta za radiologiju Ivan Milošević.