Izvor: Press

U beogradskim porodilištima, na primer, očevi uredno prisustvuju porođajima, a u pojedinim ustanovama se ova usluga čak i ne naplaćuje.

Devedesetih godina, kada je trebalo da bude završeno novo porodilište u Novom Sadu, najavljivano je da će objekat imati i odvojene boksove za porođaje, te da će očevi, ili neko od rodbine, moći da prisustvuju porođaju, ali do danas ova praksa nije zaživela u ovoj ustanovi. I dok je u celom svetu, pa i u našim porodilištima, najnormalnija stvar da rođenju deteta prisustvuje otac, u Novom Sadu je ovo i dalje tabu-tema. Doduše, nadležni iz porodilišta omogućili su prisustvo porođaju budućim tatama, ali samo onima koji su zdravstveni radnici. Razlog za takvu odluku je taj što su zdravstveni radnici upoznati sa higijensko-sanitarnim merama, tvrde u novosadskom porodilištu.

Iz Ministarstva zdravlja navode da usluga prisustva oca na porođaju spada u ''vanstandardne" usluge, koju građani plaćaju po ceni koju utvrđuje zdravstvena ustanova. Očevi koji žele da prisustvuju porođaju trebalo bi da urade potrebne laboratorijske analize.


U Beogradu je situacija drugačija, pa u Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara" očevi prisustvuju porođaju potpuno besplatno, a za to su im potrebni samo nalazi brisa nosa i grla koji nisu stariji od tri sedmice. U toj ustanovi navode da svakog meseca oko 25 tata dočekuje prinovu sa suprugom.


Porodilište "Narodni front" takođe dozvoljava očevima da budu na porođaju uz potrebne analize, a po zvaničnom cenovniku koji se na nalazi na sajtu te ustanove, prisustvo porođaju košta 5.000 dinara.