Izvor: Novosti.rs

Nemaju, međutim, sva porodilišta mogućnost za ovu vanstandardnu uslugu. Tako, porodilje po manjim mestima, ali i u kliničkim centrima u Kragujevcu i u Novom Sadu, posle porođaja borave u višekrevetnim sobama, jer apartmana nema.

Rukovodioci zdravstvenih ustanova, još pre nekoliko godina uvideli su kako da klinike popune budžete, pa su određeni broj soba pretvorili u apartmane. To podrazumeva da soba ima jedan do dva kreveta, zasebno kupatilo, TV, frižider, klimu, čak i neograničenu posetu.

- Kod nas postoji jedan apartman, ali bi bilo dobro da ih bude bar dva - kaže dr Smiljka Petrović, načelnik akušerskog odeljenja Kliničkog centra Niš. - Porodiljama je sve na raspolaganju, od TV do telefona. Postoji i krevetac za bebu, pa može da bira da li želi da dete bude uz nju ili ne. Apartman je stalno pun, ali ne postoji mogućnost zakazivanja. Iznajmljivanje dnevno košta 5.000 dinara.

Mnoga porodilišta uvela su program "bebi-frendli", gde je dete čim se rodi uz majku. To, međutim, ne važi i za apartmanski smeštaj. Majke ovde imaju mogućnost da biraju kada i koliko žele da budu sa svojom bebom.

Apartmani u kojima, najčešće, borave srpske glumice, pevačice, ali i supruge diplomata u našoj zemlji, nalaze se u beogradskoj Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" i na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS.

- Apartmani su uvek puni - kaže dr Spaso Anđelić, načelnik Odeljenja dnevne bolnice GAK "Narodni front". - Imamo osam apartmana, šest dvokrevetnih i dva jednokrevetna. Svaki ima kupatilo, TV, telefon, a porodilje mogu da sugerišu i šta im se jede. Ako se zna termin porođaja, soba može da se rezerviše.
Jednokrevetni apartman u "Narodnom frontu" košta 12.000 dinara dnevno, dok porodilja za dvokrevetnu sobu treba da izdvoji osam hiljada.

Klinika za ginekologiju i akušerstvu KCS od pre dve godine više nema klasičan apartmanski smeštaj. Naime, kako je ispričala za Novosti dr Ljiljana Mirković, načelnik odeljenja perinatalne medicine, porodilje su smeštene u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama, koje imaju svoja kupatila. Postoji vanstandardna usluga, da uz majku 24 sata dežura medicinska sestra, i to košta 15.000 dinara dnevno.

Tek poneka bolnica, među kojima je i KBC "Dr Dragiša Mišović", ima samo dvokrevetne sobe, pa im pružanje ovakve usluge nije ni potrebno. Ostale žene leže u sobama sa po šest ili više kreveta, bez klima-uređaja i sa jednim kupatilom u hodniku.