Izvor:RTS



Nekada je u školi nedisciplina odlikovala poneko dete, dok su se danas nevaspitanje, bahatost i agresivnost uselili u svaku učionicu. Ponekad su prepirke na času takve da su oni koji žele da uče postale žrtve nasilničkog ponašanja bučnijih i jačih. U nekim zemljama takvoj deci zabranjuje se pohađanje škole na neko vreme ili se kažnjavaju društveno korisnim radom, a njihovi roditelji moraju kod psihologa čije usluge sami plaćaju.

U Srbiji đaci ne smeju biti udaljeni sa časa, ali im se smanjuje ocena iz vladanja i pokreće vaspitno disciplinski postupak u koji su uključeni i roditelji. Praksa pokazuje da se roditelji ponekad ogluše o poziv, što se smatra zanemarivanjem deteta.

Školski psiholog Branka Tišma kaže da dete, ukoliko ga roditelj zanemaruje, može i treba da se prijavi Centru za socijalni rad.

"Mogu da se uključe i druge institucije i da se pokrene postupak premeštanja deteta u drugu školu", ističe Tišma.

Beg od lošeg glasa

Mnoge škole priznaju da izbegavaju te procedure jer su, kako kažu, mučne i duge. Ponekad i zato što ne žele da budu na lošem glasu.

Profesor Dragan Popadić sa Filozofskog fakulteta navodi da se nasilje kažnjava vrlo nedosledno, jer društvo toleriše takvo ponašanje i time se šalju dvosmislene poruke.

"Dokle god šalju takve poruke, svaki pokušaj da se u školi nešto uradi je 'donkihotovski'", ocenjuje Popadić.

Uprkos činjenici da danas škola više nego ikad trpi kritiku, krivicu svako svaljuje na drugog - deca na nastavnike, oni na roditelje i obrnuto.

Aleksandar Baucal sa Instituta za psihologiju kaže da je frustriranost ljudi najveći problem.

"Mi moramo kulturu razgovora polako da vratimo i u školu i u društvo", ističe Baucal.

Stručnjaci pozivaju na stišavanje strasti kako bi od škole napravili lepo, svetlo i sveto mesto, koje će u svakom detetu buditi ono najbolje i učiniti ga boljim čovekom.