Izvor:Večernje novosti

U okviru nacionalnog programa vantelesne oplodnje o trošku osiguranja, prema podacima Ministarstva zdravlja, za četiri godine rođeno je više od 1.000 beba! Kada bi se svi sakupili na jednom mestu, počev od 2014. godine, kada bi najstariji trebalo da krenu u prvi razred, dosad rođena deca ”iz besplatne epruvete”, u naredne tri generacije napunila bi jednu veću školu od oko 35 odeljenja.

Oplodnja o trošku države trenutno se radi u 10 ustanova - četiri državne i šest privatnih. Od oktobra 2006, kada je program započeo u tri državne bolnice, dve u Beogradu i jednoj u Novom Sadu, a dve godine kasnije proširen na još šest privatnih ordinacija i KC Niš, u program je bilo uklu ponedeljakno više od 4.000 parova. Gotovo svaki četvrti par, posle višegodišnje borbe sa sterilitetom, uspeo je da dobije dete!

Cena oko 200.000Od prošle godine starosna granica žene za VTO je sa 38 godina pomerena na 40 godina, a iz kase zdravstvenog osiguranja omogućen je i drugi pokušaj. Klasični metod vantelesne oplodnje, RZZO plaća 191.086 dinara. Metod vantelesnog oplođenja ”in vitro” košta 205.377, a najsloženiji postupak ICSI - mikrofertilizacija, 206.875. dinara.

Najviše pokušaja urađeno je u tri državne klinike - Kliničkom centru Srbije i GAK ”Narodni front”, u Beogradu, i Kliničkom centru Vojvodine. U KC Vojvodine, recimo, u programu je dosad bila 1.341 žena. Vantelesna oplodnja bila je uspešna u 33,5 odsto slučajeva. Rođeno je 416 beba.

U prva dva i po meseca ove godine rezultati u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj nadmašili su sve dosadašnje rekorde.

- Od 37 žena kod kojih je do 15. marta završen postupak oplodnje, kod čak 28 njih potvrđena je trudnoća - kaže Drago Jovanović, portparol KCS. - Kod nas je na programu dosad bilo ukupno 1.095 žena, ali je do postupka aspiracije (vađenja jajnih ćelija) stiglo njih 979. Do kraja juna prošle godine rođene su 274 bebe, a uspeh postupka po embriotransferu (vraćanju oplođene ćelije u matericu) bio je 42,6 odsto.

U bolnici ”Jevremova” u Beogradu, za ”Novosti” je rečeno da je dosadašnji bilans programa o trošku osiguranja u kojem je kod njih bila 151 žena - 79 beba: 50 devojčica i 29 dečaka. U ovoj bolnici kažu da im je gotovo trećina od ukupno 475 dosad upućenih pacijentkinja poslata od početka ove godine.

- Od 296 žena koje su bile na nacionalnom programu VTO, zatrudnelo je njih 135 - objašnjava dr Danijela Stanković-Baričak, iz novosadske bolnice ”Genesis”. - Njih 52 su se već porodile, na svet donevši 78 beba, a 83 žene trenutno čekaju prinovu. Kod nas je oplodnja uspešna u 45,6 odsto slučajeva.

B. Radivojević