Grčevi se relativno često javljaju u trudnoći, a buduće mame zbog toga se ponekad uplaše, što je sasvim razumljivo. Da ne biste došli u situaciju da paničite na svaki grč u stomaku, pomoći će vam da znate šta vas očekuje u svakom tromesečju.

Prvo tromesečje

NORMALNO: Implantacijsko krvarenje i širenje materice

Vaše telo prolazi kroz mnoge promene, već i pre nego što saznate da ste u drugom stanju, a sve kako bi se što bolje pripremilo za rast bebe. Upravo ta priprema može da izazove bol i grčeve u stomaku.

Nemojte da se iznenadite ako odjednom postanete naduveni, osetljivi i umorni, a uz to imate i neki čudan osećaj u stomaku. Naime, naučne studije su pokazale da oko 20 odsto žena oseća grčeve, bol i implantacijsko krvarenje kada se oplođena jajna ćelija usaadi u matericu.

Osim toga, fetus prolazi kroz velike promene u prvim nedeljama, tako da od male ćelije postane maleno ljudsko biće za deset nedelja. To znači i da vaša materica za to vreme raste od veličine oraha do veličine jedne veće pomorandže, a i nakon toga će nastaviti da se širi i uvećava.

Takođe, hormonske promene koje su veoma intenzivne u trudnoći mogu da izazovu gasove, nadutost i zatvor, a posledica toga mogu da budu i bolovi ili grčevi u stomaku.

UPOZORAVAJUĆE: oštar, iznenadni grč praćen krvarenjem

Dakle, sami grčevi nisu znak pobačaja, kako mnoge trudnice misle, ali oštar, uporan bol u donjem delu stomaka, uz koje se javlja i krvarenje, znak su da bi trebalo da se javite lekaru.

Drugo tromesečje

NORMALNO: Bolovi koji se pojačavaju i bol u okruglim ligamentima

U drugom tromesečju buduće mame mogu malo da odahnu jer se šanse za pobačaj višestruko smanjuju, a pored toga će se osećati i prijatnije jer su prošli mnogi pomalo neprijatni simptomi trudnoće.

Ipak, kod nekih žena se javljaju blaži bolovi i grčevi između 15. i 26. nedelje, a razlog tome najčešće je širenje okruglih ligamenata. Okrugli ligament je mišić koji podržava matericu, a kada se steže možete da osetite oštar bol poput probadanja ili tup bol u donjem delu stomaka. Mnoge trudnice to uplaši, ali u pitanju je bol koji traje kratko, ne duže od dva minuta.

Ove bolove možete da pokušate da umanjite tako što ćete nekoliko puta duboko da udahnete i legnete na levi bok. Pojačani bolovi mogu da se jave sa jedne strane stomaka kako materica nastavlja da se uvećava, i iako nije prijatan, sasvim je normalan.

UPOZORAVAJUĆE: Uporan bol ili obilno krvarenje

Ako osetite jak bol koji ne prestaje u donjem delu stomaka, a uz to se javi i bol u ramenima i vratu, vrtoglavica i neki problemi sa varenjem, preporuka je da se javite lekaru.

Takođe, obilno krvarenje praćeno bolom treba shvatiti ozbiljno jer može da ukaže na abrupciju posteljice, odnosno njeno odvajanje. Dobra vest je da se to retko dešava, u oko jedan odsto trudnoća.

Treće tromesečje

NORMALNO: Brakston-Hiksove kontrakcije

Lažni porođajni bolovi ili Brakston-Hiksove kontrakcije su sasvim normalne u trudnoći. Prilično su slične pravim kontrakcijama, ali su nepravilne, traju dvadesetak sekundi i nisu znak da porođaj počinje.

Mogu da ih izazovu naporne vežbe, intimni odnos ili podizanje nečeg teškog. Svakako, ako osetite bilo kakve čudne bolove ili grčeve u predelu stomaku, najbolje je da se javite lekaru kako biste bili sigurni o čemu je reč.

UPOZORAVAJUĆE: Dugotrajne kontrakcije ili spontano krvarenje

Što je trudnoća više odmakla, morate da obraćate pažnju na bilo kakav bol ili kontrakcije jer mogu da ukažu na prevremeni porođaj. Ako osećate bol koji ne prolazi ili imate kontrakcije koje se javljaju na nekoliko minuta, odmah se javite svom lekaru.

Preeklampsija odnosno visok pritisak u trudnoći može da se javi i u trećem tromesečju, a intenzivan bol ili grčevi u gornjem delu stomaka mogu da ukažu na ovaj problem.

BONUS VIDEO:

Trudnica sa ogromnim stomakom TikTok/emmareynolds.nz

(Yumama/N. Z.)