Trudnoća je zaista poseban period u životu žene, ispunjen nemerljivom srećom, ali i promenama i izazovima. Pored toga što je važno da trudnice budu umereno fizički aktivne (onda kada im zdravstveno stanje to dozvoljava), da se zdravo hrane, jako je bitno i da unose dovoljno vode.

Važnost hidratacije u trudnoći

Hidratacija je veoma važna za održavanje zdrave trudnoće. Zbog brojnih promena koje se u telu dešavaju u ovom periodu, sasvim je izvesno da ćete primetiti da ste žedni češće nego inače, naročito u ranoj trudnoći. U tom periodu se formira amnionska tečnost, dolazi do povećanja količine krvi u krvotoku, a voda je jako važna za te procese.

Takođe, unos vode može da smanji rizik od urinarnih infekcija, konstipacije koja je čest pratilac u trudnoći, ali i da obezbedi da nutrijenti efikasno stižu do bebe u stomaku, pojašnjava dijetetičarka Džejmi Adams za baby-chick.com.

Dehidratacija, s druge strane, može da dovede do smanjene količine plodove vode, što može da izazove neke komplikacije poput prevremenog porođaja.

Koliko vode trudnica treba da pije

Preporuka o količini vode koju trudnice treba da unose dnevno zavisi od brojnih faktora, poput godina starosti, kilaže, a na to utiče i koliko je žena fizički aktivna, kao i godišnje doba – činjenica je da će vam tokom vrelih letnjih dana trebati više vode jer se više znojite.

Međutim, neka opšta preporuka Američkog koledža za akušerstvo i ginekologiju je da bi trudnice trebalo da unose između osam i 12 čaša vode dnevno, odnosno između 1,8 i 2,8 litara.

Znaci dehidratacije u trudnoći

Prepoznavanje uobičajenih znaka dehidratacije u trudnoći, poput suvih usta, važno je da bi se na vreme odreagovalo i sprečile komplikacije. Najčešćih simptomi dehidratacije u trudnoći su:

  • Urin tamne boje
  • Ređe izmokravanje – prosečna osoba urinira između šest i devet puta dnevno
  • Vrtoglavica – dehidratacija može da spusti krvni pritisak, uzrokujući vrtoglavicu
  • Ubrzan rad srca – nedovoljno tečnosti u telu doprinosi ubrzanom radu srca jer telo napornije radi da bi krv cirkulisala
  • Suva ili lepljiva usta – ukazuju na smanjenu proizvodnju pljuvačke usled manjka tečnosti
  • Glavobolja – trudnice o ovome treba posebno da vode računa jer glavobolje u poslednjem tromesečju mogu da budu i simptom preeklampsije
  • Umor – slaba hidratacija dovodi do osećaja umora i pada energije

Važno je da trudnice paze na pojavu ovih simptoma, kako bi sprečile dehidrataciju. Ukoliko bilo koji od ovih simptoma ostaje i kada unesete tečnost, potražite savet lekara.

BONUS VIDEO:

Trudnica uvlači stomak TikTok/kat_shultis

(Yumama/N. Z.)