Umor u trudnoći je sasvim normalna pojava kod većine trudnica. Trudnički umor se najčešće pojavljuje u prvom i trećem tromesečju trudnoće, a neretko ga prate bezvoljnost, neispavanost, mučnine i povraćanje i slabosti u ranoj trudnoći. Verovatno je da će iscrpljenost nestati između 12. i 14. nedelje.

Kada ste trudni, vaše telo obavlja težak fizički posao, čak i ako ležite i ništa ne radite. Mada nije vidljiv spolja, neki ga porede sa rudarskim poslom, ili naporom pri osvajanju planinskih vrhova. Čak i kada se stalno odmarate i ništa ne radite, možete da osećate umor, jer su tada neke funkcije u organizmu usporene: kao što je disanje, cirkulacija, izbacivanje štetnih produkata iz organizma...

Postoji nekoliko trikova pomoću kojih možete podići nivo svoje energije:

Raniji odlazak u krevet - nema razloga da ostanete budni do 23 sata samo zbog toga što ste i pre tako funkcionisali. Tokom trudnoće vaše telo treba mnogo sna i nije ništa čudno ako ukućanima kažete laku noć u 21 sat ili ranije.

Trudnica, spavanje
Shutterstock Trudnica spava

Dremnite kad god se osetite umornim- neka vam dremanje pređe u naviku. Čak i odmor od 15 minuta može vas "osvežiti" i olakšati vam ostatak dana.

Vežbajte svaki dan - ovo vam se verovatno čini jako teško ako patite od umora. Ali, bez obzira na to koliko bili umorni, naterajte se barem da odete u šetnju na svež vazduh svaki dan. Vežbanje postiče proizvodnju endorfina i pomaže cirkulaciji krvi kroz organizam.

Dobar jastuk - investirajte u dobar jastuk. Po mogućnosti anatomski. Tada će možda vaši problemi s bolovima u leđima ili grčevima u nogama nestati.

Jedite nekoliko obroka na dan - na taj ćete način pomoći održavanju nivoa energije u telu. Ti obroci moraju biti zdravi, poput povrća, voća i žitarica. Unošenjem nepotrebnih šećera i masnoća vaš će se umor samo pojačati. I ne zaboravite piti mnogo tečnosti.

Potražite pomoć oko kućanskih poslova - posebino ako već imate dete. Što imate manje posla, osećaćete se odmornije. A i vašoj je bebi važnija odmorna mama nego čista kuća.

(Yumama)