Trudnoća nosi velike fizičke i psihičke promene posebno kada se vaše telo menja na način koji niste očekivali niti bili spremni. Međutim, ako saznate na vreme koje promene možete očekivati to će vam mnogo olakšati i pomoći da ih na kraju prihvatite. 

Strije

Jedna od najčešćih promena koje treba da očekujete na svom telu tokom trudnoće su strije. Dok ih neke žene sa ponosom nose jer su posledica rasta bebe u stomaku, druge brinu da li će se one ikada povući. Volite ih ili mrzite, najverovatnije ćete početi da primećujete ove ružičaste, žute ili ponekad ljubičaste ili braon pruge koje se polako pojavljuju na vašem stomaku, ramenima, grudima, bokovima i butinama oko 13. nedelja trudnoće.

Ipak, ne brinite – nije sve izgubljeno! Postoji nekoliko jednostavnih načina da minimizirate njihov izgled, kao što je vlaženje kože i povećanje unosa vitamina C kako bi koža bila tonirana i elastična. Ako očekujete strije tokom trudnoće, uspostavite rutinu nege kože što je ranije moguće kako biste ih izbegli.

Veličina cipela

Možda ćete biti iznenađeni vezom između veličine cipela (i stopala uopšte) i trudnoće. Mnoge žene su primetile da su im se stopala povećala do kraja trudnoće. Ovo povećanje veličine cipela može se desiti iz tri razloga. Jedna je da dodatna težina koju nosite tokom trudnoće spljošti stopala, čineći ih dužim. Takođe ga može izazvati hormon relaksin, koji opušta kosti i ligamente kako bi povećao elastičnost tela tokom porođaja.

Relaksin takođe čini ligamente u stopalima opuštenim i raširenim, što povećava dužinu stopala. Na kraju, ali ne i najmanje važno, oticanje, uzrokovano dodatnim tečnostima koje telo proizvodi skupljajući se u stopalima i gležnjevima, takođe može dovesti do promene veličine cipela.

Savet: Iako će svaki otok na kraju nestati, vaša stopala će i dalje ostati duže, pa je razlog više da kupite novu obuću! Investirajte u udobnu, ravnu obuću (bez potpetica) i držite stopala podignuta kada ležite da biste se oslobodili bilo kakve neprijatnosti.

Suva koža

Još jedna promena koju možete očekivati tokom trudnoće je da vaša koža postaje suva, svrbi i ljušti se. Sa hormonalnim promenama koje preuzimaju vaše telo, ovo je nuspojava koju možda definitivno ne očekujete (ili joj se ne radujete). Spremite se da osetite svrab i suvoću oko stomaka, butina, grudi i ruku. Može se javiti i kao rezultat dehidracije, što je uobičajeno tokom trudnoće.

Savet: Neki načini za rešavanje ove neželjene suvoće su pijuckanje vode tokom dana, vlaženje kože hidrantnim kremama i ograničavanje vremena tuširanja.

Strije, trudnoća
Shutterstock Nega kože u trudnoći

Veličina grudi

Pripremite se da vam se veličina grudnjaka znatno poveća, posebno tokom prvog tromesečja. Pošto bujnim grudima možetepre svega da zahvalite naglom rastućem nivou estrogena i progesterona, ne možete ništa da uradite kako biste taj proces zaustavili, jednostavno uživajte jer je ova promena lepa. Vaše grudi će nastaviti da rastu tokom trudnoće, pa čak i nakon rođenja bebe, sve dok proizvodnja mleka ne prestane. U stvari, vaše grudi mogu biti osetljivije, nežnije i punije. Ne brinite ipak! Sve ovo će se na kraju vratiti u normalu kada prestanete da dojite.

Savet: Investirajte u kvalitetne grudnjake za trudnice, grudi su jako osetljive i isključivo nosite one koje ne stežu. Ako vam je potrebna dodatna podrška, nosite grudnjak za trudnice i dok spavate, koji takođe može pomoći kod bolova.

Trudnica, doktor, pregled, trudnoća
Shutterstock Trudnica kod stomatologa

Zdravlje zuba

S obzirom na to da vaš imuni sistem slabi tokom trudnoće, možete očekivati i pad oralnog zdravlja. Takođe ne zaboravimo na hormone u vašem telu koji utiču na bakterije u vašim ustima i kiselinu od jutarnje mučnine koja izaziva pustoš na gleđi vaših zuba! Trudnice se često žale na krvarenje ili bolove desni zbog pojačanog protoka krvi, kao i na gingivitis i karijes. Budite oprezni jer ukoliko ne odete kod stomatologa zbog pomenutih problema, prekomerni rast bakterija u ustima može da uđe u krvotok, putujući do materice i izazivajući proizvodnju prostaglandina, što može izazvati prevremeni porođaj.

Savet: Čak i ako nemate nikakvih problema sa zubima, idite na redovno čišćenje, koje uklanja sve skrivene naslage. Sve što je potrebno je dobra oralna higijena i redovni pregledi kako biste sprečili bilo kakve probleme sa zubima.

(Yumama)