Druga trudnoća je u nekom smislu lakša jer vam je sve već poznato, kao i vašem telu koje je već jednom prošlo kroz sve te promene. Svakako, svaka trudnoća može da bude veoma različita, kako fizički, tako i emotivno.

Šta je isto u prvoj i drugoj trudnoći

Kao što smo već pomenuli, u drugoj trudnoći ste spremniji na neke uobičajene promene. Prosto, znate šta (može da) vas očekuje i kako da pristupite svemu tome – od jutarnjih mučnina, preko umora, do lažnih kontrakcija i pripreme za porođaj.

Ukoliko ste imali neke probleme u prvoj trudnoći, poput gestacijskog dijabetesa, preeklampsije, hemoroida, osetljive bešike, postoji šansa da se oni ponove i ovog puta. Dobra vest je da sada verovatno znate bolje da prepoznate simptome i samim tim odreagujete na vreme.

Šta je drugačije

U drugoj trudnoći će neke stvari najverovatnije biti drugačije:

  • Stomak će se pojaviti ranije
  • Bićete umorniji, posebno što se brinete i starijem detetu ili deci
  • Ranije ćete osetiti prve bebine pokrete
  • Kontrakcije će možda biti drugačije, a porođaj može da bude lakši
  • Bolovi u karlici i leđima mogu biti izraženiji

Kako da se brinete o sebi

U prvoj trudnoći ste imali više vremena za brigu o sebi – sada ga imate manje jer istovremeno morate da brinete o starijem detetu. Ipak, jako je važno da i sada nađete malo vremena za sebe, da izdvojite vreme za odmor, barem da samo ležite i čitate ili slušate muziku.

Ne libite se da potražite pomoć od najbližih ljudi, bilo da su u pitanju kućni poslovi ili čuvanje deteta, kako biste ugrabili koji trenutak za sebe.

BONUS VIDEO:

Trudna 9 sedmica posle porođaja TikTok/MOMA_BEAR_1

(Yumama/N. Z.)