U trudnoći je jako važno da unosite što više tečnosti, jer je održavanje hidratacije ključno i za vaše opšte stanje i zdravlje, kao i za rast i razvoj vaše bebe. Međutim dok možda ranije niste vodili računa, ili ste bili ljubitelj sokova, sada je vreme da ipak povedete računa šta pijete. 

Najbolja pića za trudnice

Voda

Pomaže pre svega vašem telu da apsorbuje esencijalne hranljive materije iz hrane koje dospevaju do placente - i na kraju, do vaše bebe. Ona vam takođe pomaže da lakše izbegnete konzumiranje viška kalorija i previše slatkiša, a ukoliko imate problem sa gestacijskim dijabetesom održava nivo šećera u krvi.

Najbolje je da uvek nosite flašicu vode sa sobom i da stalno pijete po malo, kako biste ostali dovoljno hidrirani i imali dovoljno energije. Ako vam voda kao piće postane "dosadno" dodajte krišku limuna, listiće nane i imaćete pravi osvežavajući napitak koji okrepljuje.

Mleko

Potrebno vam je 1.000 miligrama kalcijuma dnevno tokom trudnoće da biste podržali rast kostiju vaše bebe, kao i da biste održali vaš cirkulatorni, mišićni i nervni sistem u ispravnom stanju. Mleko je jedan od najboljih izvora kalcijuma, koji sadrži oko 300 miligrama u jednoj čaši. Ukoliko vam ne prija mleko, probajte sa jogurtom ili nekim drugim mlečnim proizvodima. Pored toga što sjajno siti, topla šolja mleka je idealan napitak pred spavanje za mirniji i duži san.

Čaj od lista maline, trudnoća
Shutterstock Trudnica pije čaj

Čaj od đumbira

Vrući ili ledeni čaj od đumbira je ukusna opcija koja je bezbedna tokom trudnoće - a čak ima i brojne zdravstvene prednosti. Studije pokazuju da đumbir može pomoći u smirivanju stomačnih problema, prehlade i mučnina. Ukoliko ne možete da kupite čaj od đumbira ili niste siguran u njegov sastav, napravite ga sami, u vrelu vodu spustite koren neka odstoji 15 minuta, posle izavadite i uživajte.

Smutiji od voća 

Mnogi smatraju da je ovo više obrok ili dobra užina, nego napitak, ali sve u svemu je odlična varijanta da unesete dovoljno vitamina samo jednom čašom ovog napitka. Kombinacije su razne, a vi napravite onu koja vam najviše prija.

Vino, trudnoća, trudnica, alkohol
Shutterstock Trudnica i vino

Piće koje treba izbegavati ili ograničiti tokom trudnoće:

  • Alkohol 
  • Nepasterizovani sokovi i mleko - u njima bi mogle biti bakterije koje izazivaju bolesti
  • Pića sa kofeinom - stručnjaci se slažu da je u redu unositi do 200 miligrama kafe dnevno, preko toga štetno je
  • Gazirana pića, posebno sokovi
  • Ceđeni sokovi i nisu najbolja opcija zbog prevelikog unosa šećera ondnosno fruktoze, zato je bolja varijanta da pojedete voće ili napravite ukusan smuti

(Yumama)