Kod mnogih žena, tokom trudnoće, krvni pritisak se blago smanjuje, to ne utiče značajno na opšte blagostanje, ali značajno smanjenje može da predstavlja problem.

Ako je žena pre trudnoće imala hipotenziju, onda tokom trudnoće treba obratiti posebnu pažnju na pritisak. Kod hipotenzije pritisak nije uvek smanjen, na primer, nakon odmora, ujutru može biti normalan. Pritisak može naglo porasti sa uzbuđenjem, a zatim se brzo smanjiti. Veruje se da se hipotenzija javlja i usled promena hormona.

U ranoj trudnoći hipotenzija može da pojača ranu toksikozu, a ako trudnica često povraća može doći do dehidracije koja pogoršava bolest, pa şe žene sa ovim stanjem često zadržavaju u bolnici i daje im se infuzija. Opasnost od hipotenzije za trudnice je u činjenici da hronično nizak pritisak dovodi do smanjenja protoka krvi u posteljici, materici i fetusu, može doći do takozvane fetalne hipotrofije.

Iako u većini slučajeva bolest ne izaziva veće probleme sa plodom, teško je i samoj trudnici. Kod hipotenzije, zdravstveno stanje se može promeniti nekoliko puta dnevno, pojavljuje se vrtoglavica, trudnica se brzo umara, jako se znoji, čak i nesvestica, može doći do palpitacije i bola u srcu.

Ovo stanje može nastati zbog osećaja gladi ili nedostatka kiseonika u zagušljivoj prostoriji. Za ovu bolest se često povezuju promene u emocionalnom stanju, kada se raspoloženje menja veoma brzo i bez razloga, iako je to tipično za sve trudnice, izraženije je kod pacijenata sa hipotenzijom. Zbog toga je važno obratiti pažnju i na emocionalno stanje. U kasnoj trudnoći, žene koje pate od hipotenzije mogu doživeti preeklampsiju. Ovo je često uzrokovano lošom kontrolom krvnog pritiska. Takođe, nizak krvni pritisak može da utiče na normalan tok porođaja, zbog lošeg snabdevanja materice krvlju, pa se carski rez kod pacijenata sa hipotenzijom radi češće.

Nizak pritisak nastaje i usled malokrvnosti od koje pati veliki broj trudnica. Kontrola krvne slike je veoma bitna tokom drugog stanja. Ako je buduća mama malokrvna, ni ona ni plod neće dobiti preko potrebne vitamine, naročito gvožđe. U tom slučaju, doktor će vam prepisati određenu terapiju, a posebna pažnja se posvećuje korigovanju ishrane.

Trudnice sa hipotenzijom treba redovno da kontrolišu pritisak, kao i da svako odstupanje prijave lekaru. Za hipotenzivne pacijente je veoma važno da se dobro odmore, da imaju kvalitetan san. Pokušajte da izbegnete prekomerni napor, šetnje na svežem vazduhu su obavezne. Ishrana treba da bude dovoljno kalorična, sa visokim sadržajem proteina, samo treba da se uzdržite od prejedanja, jedete 5-6 puta tokom dana, pokušajte da izbegnete duge pauze između obroka. Možete piti čaj i kafu, ali ne noću.

Ukoliko imate nizak pritisak, potrebno je da se konsultujete sa lekarom koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju. Svaki vid terapije, lekovi i biljni tretmani moraju da budu pod nadzorom lekara.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Trudnica sa džinovskim stomakom pleše TikTok/hayleynielsen01