Iako će u vašoj okolini većina dobronamernih savetodavaca reći da je umorna i pospana trudnica sasvim normalna trudnica, treba da znate da su ovi siptomi neretko pokazatelj nedostatka gvožđa u organizmu, pa i anemije.

Malokrvnost se leči veoma uspešno, i u trudnoći je česta, ali ukoliko ignorišite ove znake ili im ne pridajete značaj kakav zaslužuju, možete izazvati komplikacije koje će vas koštati i živaca i zdravlja, nažalost i zdravlja vaše bebe. Zato je najbolje da proverite krvnu sliku, naročito ako ste i ranije bili skloni gubitku gvožđa,  posavetujete se sa lekarom i ishranu prilagodite tako da blagotvorno utiče na nivo gvožđa u krvi, ali i na ceo organizam, u kome se količina krvi tokom trudnoće znatno uvećava.

Šta je anemija?

Medicinski naziv za nedostatak eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) je anemija ili malokrvnost i ona utiče na smanjenu sposobnost prenošenja kiseonika. Iako kiseonik udišemo plućima, on se krvlju prenosi do svih organa u našem telu. Glavni nosilac kiseonika u crvenim krvnim zrncima je hemoglobin. Posle raspada eritrocita, taloži se hemoglobin kojim su oni ispunjeni, a na osnovu njegove količine procenjuje se eventualna anemija.

Do anemije dolazi ako koštana srž ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili ukoliko se oni prekomerno gube. Na prvom mestu organizmu je neophodno gvožđe da bi proizveo dovoljan broj eritrocita, zatim folne kiseline i vitamin B12.

Kako se manifestuje?

Prvi znaci anemije uglavnom su umor i pospanost, izraženiji i češći nego inače, zatim blaga vrtoglavica i generalna slabost.

Ipak, većina žena se ovako oseća u početku trudnoće, te svoje stanje ne pripisuje nekom oboljenju. Upravo zbog toga je neophodno da redovno ide na preglede i po preporuci lekara redovno kontoliše krv. Još neki od simpoma su bledilo lica oko usana, kao i noktiju. Rad srca je nepravilan i ubrzan, javljaju se glavobolje, vrtoglavice, nedostatak daha, nervoza i problemi sa koncentracijom. 

Preparati pomažu

Potreba za gvožđem u trudnoći je dvostruka i kako ona napreduje, tako su potrebe za njim sve veće. Rezerve organizma nisu dovoljne, pogotovo ako se gvožđe preko hrane ne unosi na odgovarajući način. Ove rezerve se ubrzo prazne, a hemoglobin počinje da pada. Bez preparata koji sadrže gvožđe stanje postaje sve teže, a kako trudnoća napreduje beba uzima sve više gvožđa, a anemija majke se sve više pogoršava.

Ishrana i anemija

U prilog tome da ovo stanje nije naivno govori i činjenica da se može preneti sa majke na plod. Kada se majčine rezerve gvožđa iscrpe, onda je na redu. Malokrve bebe sklonije su infekcijama u prvoj godini života. Svoje rezerve gvožđa možete držati na normalnom nivou na jednostavan način: neophodno je samo da vodite računa o tome šta jedete. Takođe, bilo bi idealno da ako planirate trudnoću, već tada ishranu prilagodite ovom stanju. To znači da na prvom mestu moraju biti namirnice životinjskog porekla, a kada je u pitanju gvožđe to su crvena mesa i jaja, tačnije žumance. Slede zeleniši, cvekla, bademi, borovnice, aronija. Ipak, da bi se gvožđe apsorbovalo u organizam, neophodan je i unos vitamina C. Različiti farmaceutski proizvodi takođe vam mogu pomoći da na brži način nadoknadite gvožđe, ali tablete i ampule nisu trajno rešenje već je neophodno da ishranu prilagodite potrebama organizma koje su u trudnoći nešto drugačije.

Vegetarijanska ishrana i malokrvnost u trudnoći

Majkama koje u ishranu ne uključuju namirnice životinjskog porekla savetuje se da uzimaju gvožđe u obliku oralnih preparata, koje prepisuje lekar.

Takođe, vegetarijanke bi gvožđe trebalo da uzimaju odmah na početku trudnoće, jer im anemija gotovo sigurno sledi ukoliko su gravidne. Iako mnoge namirnice biljnog porekla sadrže gvožđe, vitamin B12 prisutan je samo u namirnicama životinjskog porekla. Takođe, gvožđe koje se vezuje za biljne proteine nije upotrebljivo kao ono koje se nalazi u mesu jer se mnogo lakše apsorbuje u crevima i, što je još važnije, olakšava njegovu apsorpciju u crevima i iz biljne hrane.

Uticaj na trudnoću i porođaj

Podaci ukazuju na to da anemija može dovesti do prevremenog porođaja, dok na sam čin porođaja utiče minimalno. Međitim, na moguće komplikacije ima veliki uticaj. Žena u toku porođaja može izgubiti i do litar krvi a da to bitno ne utiče na nju i njeno zdravlje. Ukoliko je trudnica anemična, ovakva vrsta tolerancije ne postoji. Naime, postporođajna krvarenja češća su kod anemičnih trudnica, a gubitak krvi malokrvnima stvara dodatne komplikacije, prvenstveno osećej stalne slabosti i vrtoglavica, što je pravo mučenje za majku koja se tek vratila kući sa bebom.

Tekst: Maja Bunčić