Pretnje od pobačaja ili prevremenog porođaja mogu se pojaviti u bilo kojoj fazi trudnoće, od trenutka začeća do 37. nedelje.

Trudnoća zahteva redovno praćenje, a kontrolni pregledi su raspoređeni baš kako treba, i zato ih nikada ne treba preskakati. Zahvaljujući njima moguće je da se komplikacije otkriju u najranijim fazama, pa se često mogu i dovesti u red i sprečiti veći problemi.

Međutim, postoje periodi trudnoće u kojima treba razvoj da se pažljivo prati, jer baš ti periodi su oni u kojima se najčešće mogu očekivati komplikacije. Evo koji periodi trudnoće su najrizičniji:

Prvo tromesečje

8. i 9. nedelja trudnoće se smatraju kritičnim periodima. U ovoj fazi najčešće dolazi do nerazvijene trudnoće, pa je preporuka da se obavezno uradi ultrazvuk.

Drugo tromesečje

15.-20. nedelja - U ovom trenutku postoji rizik od istmičko-cervikalne insuficijencije, gde dolazi do otvaranja grlića materice prerano, pa je kasni pobačaj moguć. Redovnim pregledima i procenom grlića materice, ovo može da se spreči.

25.-26. nedelja - Trebalo bi uraditi doplerometriju (procena krvi u krvnim sudovima placente) jer može da pomogne u ranom otkrivanju insuficijencije placente i zastoju u rastu fetusa.

Trudnica, trudnoća, leži, odmor
Shutterstock Trudnica broji bebine pokrete

Treći trimestar

Nakon 40. nedelje trudnoće, preporučljivo je da ostanete na bolničkom praćenju gde će stručnjaci svakodnevno pratiti srčani ritam fetusa. U ovom trenutku sposobnosti placente mogu da budu iscrpljene, a to može da utiče na stanje novorođenog deteta.

Simptomi koji mogu da ukažu na rizik od pobačaja

Ako postoji stalni bolovi ili težina u donjem delu stomaka, krvarenje ili mrki, smeđi iscedak iz genitalnog trakta, može da ukaže na pretnju od pobačaja.

U kasnijim terminima (nakon 12. nedelje) može se javiti i osećaj sitosti. Naravno, prvi razlog za hitnu hospitalizaciju je prerano pucanje vodenjaka.

(Yumama)