Prvi slučajevi malih boginja potvrđeni su u Srbiji, saopštila je juče direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", Verica Jovanović. Nažalost, prvo čega su se mnogi setili nakon ove vesti jeste malena Nađa Petrović, trogodišnjakinja koja je pre pet godina preminula od ove bolesti.

Njena majka Dragana koja će se zauvek pitati zašto se tako nešto baš njima dogodilo, prisetila se najtežeg perioda u životu i još uvek ne nalazi opravdanja za jedan sekund nepažnje koji je njenu ćerku koštao života.

Mala Nađa je imala autoimunu bolest zbog koje nije mogla da primi MMR vakcinu. Živela je sasvim normalan život, a po njenom ponašanju niko nije mogao da primeti da boluje od nečega. Razdragano i srećno dete pred kojim je bila svetla budućnost sve do 4. januara 2018. godine, tada je za porodicu Petrović počeo pakao koji nisu mogli nikada ni da zamisle.

"Tog 4. januara otišli smo na redovnu terapiju u KC Kragujevac, a tada je već uveliko trajala epidemija morbila. Normalno smo smeštene u sobu, a sutradan je u tu sobu ubačeno i dete koje je imalo konjuktivitis, kašalj i visoku temperaturu, te smo posle saznali da ima morbile. Zbog nedostatka mesta ono je ubačeno kod nas i Nađa se naravno zarazila. Oko 9. januara ona je prebačena na Institut za majku i dete. Na premeštaju nije navedeno da je bila u kontaktu sa zaraženim detetom, pa smo opet bili u četvorokrevetnoj sobi sa ostalom decom. Već 12. januara Nađa je dobila visoku temperaturu koja nikako nije mogla da se obori i krvarila je iz nosa i usta. Nije otvarala oči, dobila je konjuktivitis, celu sliku koja ukazuje na morbile. Nije se budila, nije jela ni otvarala oči, ali čula me je, to znam", priseća se Dragana sa bolom u glasu.

Konjuktivitis, oko, dete, oči
Shutterstock Beba sa konjuktivitisom

20. januara stanje devojčice se pogoršalo. Nađa dobija upalu pluća, a kiseonik koji je primala nije zadovoljavao njene potrebe. Nekoliko dana kasnije prebačena je na intenzivnu negu, a od tada njeno stanje se nije promenilo. Četvrtog aprila porodica dobija one najgore vesti - devojčica je izgubila bitku.

"Život mi se u momentu promenio iz korena, patimo zbog jedne sekunde nepažnje i Nađe više nema. Krivim i sebe, stalno se pitam zašto sam je odvela baš tog dana u bolnicu. Moja starija ćerka je imala samo 5 godina kada je Nađa umrla i to je veoma teško podnela. Ona me sada ispituje da li je vakcinisana, da li će se zaraziti, veoma je uplašena. Nakon Nađe dobili smo još jedno dete, ono je takođe vakcinisano. Ne bih nikada sebi ponovo dozvolila da dođem u tu situaciju", kaže Dragana.

Kako Dragana kaže, zdravstvena inspekcija je utvrdila da je bilo propusta u Nađinom lečenju, i da su medicinski radnici ugrozili njenu bezbednost jer su je stavili da boravi u sobi sa zaraženim detetom. Dragana je nakon svega odlučila da tuži KC Kragujevac, Institut za majku i dete i državu Srbiju. I nakon 5 godina, sudski proces i dalje traje.

Devojčica, bolnica
Shutterstock Devojčica u bolnici

Obzirom na to da se zaraza ponovo pojavilam, Dragana i sada moli roditelje da svoju decu vakcinišu što pre, kako niko nikad ne bi prošao kroz situaciju koju je ona i njena porodica.

"Ja razumem da se roditelji plaše vakcinacije, postoji toliko netačnih informacija na internetu i svako strahuje za svoje dete, to je normalno, ali apelujem na roditelje da se pre svega informišu iz relevantnih izvora. Ne slušajte razne komentare od nestručnih osoba. Nemaju čega da se plaše, volela bih da se roditelji informišu kod imunologa, pedijatra... Ne čitajte ništa na internetu, svako od nas može da napiše neke informacije koje šire paniku, a nisu potkrepljenje činjenicama. A roditeljima dece koja ne mogu da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga poručujem da se mole Bogu, to jedino preostaje. Nađa nije jedini ovakav slučaj, nažalost. Sada možemo da se oslonimo samo na sebe", zaključuje majka preminule devojčice i nada se da će sećanje na Nađu zauvek živeti iako ona više nije sa nama.

(Yumama/Telegraf)