Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA AKO MI DETE DONESE RSV IZ VRTIĆA, A TRUDNA SAM? Evo kako će virus uticati na bebu u stomaku i kako da se zaštitite

Autor Radmila Ilić

Istraživanja u vezi trudnoće i RSV virusa se i dalje vode, a evo šta su stručnjaci do sada otkrili. I oni su ostali iznenađeni.

 Mama, dete, prehlada, trudnoća, RSV Izvor: Shutterstock

Respiratorni sincicijalni virus (RSV) zahvatio je veliki broj dece, a Klinika za dečije interne bolesti u Nišu nedavno je zaustavila prijem pacijenata zbog pojave ovog virusa među bebama koje su se lečile na tom odeljenju. RSV virus može da bude opasan za male bebe, a nedavno nam je jedna mama ispričala i koje simptome je imala njena beba stara dve nedelje, zaražena ovim virusom.

Mnoge trudnice koje imaju malu decu koja borave u kolektivima zabrinetu su kako bi virus uticao na bebu u stomaku ukoliko starije dete oboli. Istraživanja o prenosu RSV virusa na fetus se i dalje rade, kao i razvoj vakcine koja trudnice može da zaštiti od RSV virusa, a evo šta su stručnjaci do sada otkrili.

"Do sada smo verovali da kada se trudnica prehladi, plod u razvoju je zaštićen placentom. Međutim, nova istraživanja pokazuju da se RSV može preneti iz respiratornog trakta majke u pluća fetusa", rekli su stručnjaci koji rade na ovom istraživanju, i dodaju:

"Takođe smo otkrili da ukoliko je plod u materici izložen RSV-u, dolazi do promene načina na koji pluća funkcionišu. Na taj način dolazi do osetljivosti disajnih puteva nakon rođenja, i češćeg oboljevanja od astme."

RSV nije čest u trudnoći, ali ako ga dobijete, važno je da se medicinskim stručnjacima obratite kada osetite prve simptome kako biste izbegli dalje rizike i komplikacije. Reagovanje na vreme pomoći će i vama i vašoj bebi u razvoju.

 Trudnica, alergija, prehlada, lekovi
Trudnica sa RSV virusom
Izvor: Shutterstock

Prevencija od RSV-a

Tokom sezone RSV-a, trebalo bi da preduzmete sve mere zaštite kako biste vi i vaša porodica ostali zdravi, a evo šta možete da uradite:

  • Perite ruke često i najmanje 20 sekundi.
  • Izbegavajte dodirivanje lica, očiju, nosa i usta neopranim rukama.
  • Izbegavajte blizak kontakt sa bolesnim osobama.
  • Pokrijte usta kada kašljete i kijate.
  • Očistite i temeljno dezinfikujte površine.
  • Ostanite kod kuće kada imate neke simptome prehlade.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica