U Srbiji kao i svuda u svetu sve više raste broj dece obolelih od respiratornog sincicijskog virusa ili RSV-a. Iako ovaj virus pogađa i odrasle, najopsaniji je za novorođenčad i bebe od šest meseci.

Međutim roditeljima je teško da odmah prepoznaju ovaj virus  jer ima jako slične simptome kao i druge respiratorne infekcije. Kod malih bebe RSV uglavnom izaziva bronholitis odnosno upalu pluća, zbog čega je posebno važno da se dete što pre odvede kod pedijatra. Jako je zarazan i prenosi se kapljičnim putem.

Iako je curenje nosa, kašalj, smanjeni apetit, gronica, umor, razdražljivost i kijanje najčešći simptom i ovog virusa, medicinska sestra Niki ukazaju na jedan jako specifičan znak. Reč je o otežanom disanju koje se najlakše može prepoznati po uvlačenju grudnih mišića i kože između rebara.

U videu koji je objavila na svom TikTok profilu možete videti bebu od tek mesec dana koja zbog otežanog disanja pokazuje da upravo ima taj virus.

"Jedan od znakova RSV-a kod dece je očigledno uvlačenje grudnih mišića i kože između rebara" , napisala je ispod objave i apelovala je na sve roditelje da ako kod mališana primete ovaj simptom, odmah potraže lekarsku pomoć. Prema njenim rečima ovo je siguran znak da se radi o RSV virusu koji je vrlo ozbiljan i može da ostavi ozbiljne posledice po detetovo zdravlje.

Pogledajte video:

Kako da prepoznate RSV virus kod bebe TikTok/tinyheartseducation

 (Yumama)