Respiratorni sincicijalni virus (RSV) nije novost, ali ove godine mnogo dece je obolelo od njega. Pogađa i odrasle, ali za bebe mlađe od 6 meseci i starije osobe može da bude opasan. Jedna mama je podelila svoju priču o tome kroz šta je prošla sa bebom zaraženom RSV virusom.

Mama je otkrila da je njena ćerka mesec dana bila hospitalizovana nakon što se zarazila ovim virusom.

"Ne šaljite svoju bolesnu decu u vrtić ili školu. Možda ste frustrirani i ne možete da pronađete nekog ko bi čuvao dete da vi možete da radite. Možete da krivite školu što se vaše dete razbolelo, ali nije ispravno da svesno dete zaraženo virusom šaljete u kolektiv jer može biti štetno za drugu decu", napisala je u svom apelu majka.

Njena ćerka je još beba, nije išla u jaslice već se zarazila od starijih sestara koje su virus pokupile u školi.

"Možda mi samo nismo imali sreće, ali, molim vas, ako znate da vam je dete bolesno, ostavite ga kod kuće. Nisu svi poput vašeg deteta i nemaju svi jednak imunitet. Samo zato što je vaše dete dobro, ne znači da će biti i neko drugo", dodala je.

Njena ćerka je zbog komplikacija zavšila na intenzivnoj nezi, priključena na respirator. Pored teškoće sa disanjem, razvila je i brojne druge komplikacije.

"Znam da je u dobrim rukama, ali ovo je najteža stvar kroz koju sam ikada morala da prođem. Ona mora sama da se izbori sa tim, a ja ne mogu ništa da učinim. Zato, dva puta razmislite pre nego što bolesno dete pošaljete u vrtić ili školu. Sleeći put moje dete bi moglo da bude tvoje dete", zaključila je.

Kako bebe mogu da se zaraze RSV-om?

Virus se može preneti sa zaražene osobe na bebu kapljičnim putem, tačnije kada osoba kija ili kašlje pa kapljica padne u oči, nos ili u usta bebe. Prenosi se i preko površina koje na sebi imaju virus, na primer igračke. Bebe mogu da dobiju RSV virus i kada su u blizini druge bolesne dece, na primer u vrtiću, kao i kada dođu u direktan kontakt sa virusom, na primer kada ih poljubi zaražena osoba.

Prehlada, dete, temperatura
Shutterstock Dete sa povišenom temperaturom

Koji su simptomi RSV-a kod beba?

Simptome obično pokazuju četiri do šest dana nakon što su se izložili virusu. Rani simptomi uključuju curenje iz nosa, smanjen apetit, kašalj, kijanje, groznicu i teško disanje.

(Yumama)