Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRUDNICE, ČUVAJTE SE: Dim od požara može dovesti do prevremenog porođaja!

Dim od požara može biti vrlo opasan za trudnice i njihove bebe. Čuvajte se!

 dim od pozara dovodi do prevremenog porodjaja_114202819 Izvor: Shutterstock

Požari imaju negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje životinja i ljudi.

Izloženost dimu iz požara, međutim, ne dovodi samo do respiratornih problema, već može povećati i rizik od preranog porođaja. Zagađen vazduh može biti vrlo opasan po zdravlje bebe i trudnice.

Možda vas zanima

Efekate dima iz požara na trudnice istražuju istraživači sa Univerziteta Stenford u Кaliforniji, zemlji koja je nedavno pogođena razornim požarima.

Studija objavljena pre nekoliko dana u časopisu Environmental Research, otkrila je da je izloženost dimu iz požara povećala prevremene porođaje na 7.000 u periodu od 2007. do 2012. godine.

Porođaji su se dogodili pre 37. nedelje trudnoće, kada fetus još nije potpuno razvijen, pa je samom tim sa stvarnim rizikom od komplikacija.

Supstanca odgovorna za prevremeni porođaj je PM 2,5, koja je sitna čestica prisutna u dimu koji izvire iz šumskih požara. Ovaj zagađivač je dovoljno fin da dopre do pluća i krvotoka. Prisustvo ove supstance u telu izaziva upalu koja bi dovela do ranog porođaja.

Udisanje vazduha bogatog PM 2,5 tokom jedne nedelje rezultira povećanjem rizika od porođaja pre termina za 3,4 posto. Izlaganje tokom drugog tromesečja, između 14. i 26. nedelje trudnoće, pokazalo je najveći rizik.

Prema istraživačima, dim od požara je možda doveo do više od 6 posto prevremenih porođaja u Кaliforniji 2008, u godini u kojoj se dogodilo više požara. Studija je takođe naglasila da ne postoji siguran nivo izloženosti: svaka izloženost PM 2,5 iznad nule mogla bi imati negativne uticaje na zdravlje i trudnoću.

Rezultati su zabrinjavajući, kako zbog toga što se PM 2,5 nalazi u velikim količinama u zagađenom vazduhu gradova širom sveta, tako i zbog toga što je požar nažalost predodređen da se poveća zbog globalnog zagrevanja, izlažući sve više ljudi zdravstvenim rizicima.

Dakle, šta učiniti u slučaju požara ako ste trudni?

Da bi se smanjili rizici, stručnjaci preporučuju da ostanete što je više moguće u zatvorenom prostoru, izbegavajući otvaranje vrata i prozora. Možda bi bila dobra opcija da imate sistem za filtriranje vazduha. Bilo bi dobro da se lepo organizujete i da planirate kada ćete ići na izlete.

Ako morate da izađete napolje, bilo da idete na pregled ili da završite obaveze,nosite maske sa visokim kapacitetom filtriranja. Potrudite se da ne izvodite naporne aktivnosti na otvorenom, jer intenzivnije disanje dovodi do unošenja veće količine vazduha u pluća. Ovi poslednji saveti takođe mogu biti korisni ako živite u gradu u kome je vazduh posebno zagađen.

Pročitajte i...

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica