Štetni uticaj zagađenja vazduha može da poveća verovatnoću da trudnica doživi pobačaj i to za 50 posto, pokazala je nova studija objaljena u časopisu Nature Sustainability.

Istraživači iz Pekinga sproveli su studiju kako bi došli do odgovora na pitanje može li se pronaći veza između zagađenje vazduha i pobačaja.

U istraživanju koje je sprovodio tim naučnika, analizirani su zapisi više od 250.000 trudnica koje žive u glavnom gradu Kine između 2009. i 2017. godine.

Istraživači su upoređivali ishode trudnoće žena s njihovom izloženošću zagađivačima vazduha, uključujući sumpordioksid i ugljenmonoksid. Naučnici su zaključili da prisutnost deset mikrograma sumpordioksida po kubnom metru u vazduhu, koji dolazi uglavnom iz elektrana i vozila, povećava rizik od pobačaja za 41 posto. Veće povećanje zagađivača vazduha rezultiralo je rizikom za pobačaj od čak 52 posto.

Istraživači su takođe otkrili vezu između nivoa toksičnih hemikalija u vazduhu od izgaranja fosilnih goriva i broja slučajeva "propuštenog pobačaja" koji se dešava kada žena koja je doživela pobačaj ne pokaže odmah simptome.

Profesor Likvang Zang, vodeći autor studije, rekao je da rezultati istraživanja otkrivaju potencijalne mogućnosti za sprečavanje ili smanjenje štetnih ishoda trudnoće proaktivnim merama pre trudnoće.

"U međuvremenu, naša studija pomogla nam je da shvatimo vezu između izloženosti zagađenju vazduha i spektra reproduktivnih ishoda. Trudnice ili one žene koje žele da zatrudne moraju se zaštititi od izloženosti aerozagađenju, ne samo za vlastito zdravlje, već i za zdravlje ploda", izjavio je profesor Zang.

Zang je dodao da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se tačno shvatilo kako zagađenje vazduha utiče na plod u materici.

Patrik Obrien, akušer i ginekolog, kaže da studija pruža dokaze o povezanosti zagađenja vazduha i štetnog uticaja na zdravlje beba, čak i pre nego što se rode.

"Ova studija istražuje rizik povezan s tihim ili tzv. propuštenim pobačajem u prvom tromesečju, tj. ukupno, 6,8 posto žena je to doživelo i verovatnije je da će ih to stanje zadesiti ako žive u zagađenijim područjima. Izloženost zagađenju vazduha je neizbežna u svakodnevnom životu i potrebno je više istraživanja u ovom segmentu kako bi se saznalo kako polutanti negativno utiču na razvoj fetusa", kazao je Obrien.

On savetuje da se trudnice, koliko je to u njihovo mogućnosti, zaštite od aerozagađenja gde god i kad god je to moguće, te da promene način života, poput prestanka pušenja.

Takođe, studija objavljena u septembru otkrila je da su čestice ugljika pronađene na fetalnoj strani placente kod žena koje su bile izložene zagađenom vazduhu tokom trudnoće, piše Health24.