Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zagađen vazduh negativno utiče na rast i razvoj bebe u stomaku

Najnovija studija sprovedena u Americi apeluje na trudnice da koliko god mogu izbegavaju zagađen vazduh, jer i manje količine tih čestica mogu dovesti do oštećenja kardiovaskularnog sistema fetusa.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mikroskopske čestice iz zagađenog vazduha koje trudnica udahne mogu oštetiti razvoj kardiovaskularnog sistema fetusa, prema studiji istraživača sa Rutgers univerziteta.

Studija je otkrila da su prvi trimestar i kasni treći trimestar kritični periodi, u kojim zagađivači imaju najviše uticaja na majčin i fetusov kardiovaskularni sistem.

Ova istraživanja predlažu trudnicama, ženama u reproduktivnom dobu i onim koje su u toku tretmana neplodnosti da izbegavaju područja poznata po velikom zagađenju vazduha i da radije ostaju kod kuće kada je povećana količina smoga. Ovo je istakla Fibi Stapleton, vodeći istraživač studije. Govorila je o tome da bi žene trebalo da provere i zagađenost vazduha unutar prostora u kom borave.

Povezane vesti

Izloženost zagađivačima dovodi do pritiska krvnih sudova, smanjenja prolaska krvnog pritiska do materice, te je fetusu smanjen dotok kiseonika i nutrijenata, što može dovesti do odlaganja rasta i razvoja. Studija je posmatrala kako sistem za cirkulaciju trudnog pacova i njegovog fetusa reaguje na uticaj aerosol titanijum dioksida u nanoveličini, i to tokom prvog, drugog i trećeg trimestra. Rezultati su upoređeni sa rezultatima trudnog pacova izloženog visokofiltriranom vazduhu.

Pokazalo se da zagađen vazduh u ranoj trudnoći naročito utiče na arterije i pupčanu vrpcu, dok u kasnijoj deluje na veličinu fetusa zbog smanjenog dotoka vazduha od majke.

Pored toga što se čestice nalaze u zagađenom vazduhu, titanijum dioksid  se vrlo često koristi u mnogim proizvodima za negu, što uključuje kreme za sunčanje i pudere za lice.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica