Pucanje međice (ruptura) na porođaju izaziva veliki strah kod mnogih trudnica, posebno zato što niko ne može da predvidi da li će se desiti. Kako biste bili spremni, ginekolizi su objasnili koje su šanse da dođe do rupture međice i kako se leči nakon porođaja.

Do pucanja dolazi spontano u trenutku bebinog izlaskao, za razliku od epiziotomije kada vas doktor iseče. “Tokom rađanja, vagina mora da se dovoljno proširi da bi dozvolila bebi, čija je glava veličine dinje, da izađe”, ističe doktorka Šeri Ros. Srećom, vagina se uvek rastegne koliko treba, mada se u nekim situacijama desi pucanje.

Inače postoje preporuke bebica i ginekologa, da pre porođaja možete da radite masažu međice, kako biste je učinili elastičnijom i izbegli pucanje.

Koje su šanse da dođe do pucanja međice?

Žene koje se prvi put porađaju imaju 95 odsto šanse da dožive neku vrstu pucanja tokom porođaja, jer im taj deo nije dovoljno fleksibilan. Postoje i situacije kada je skoro sigurno da će do rupture doći, poput viška kilograma ili vrlo brzog porođaja, pa međica nema vremena da se prilagodi i dovoljno istegne za bebin izlazak. Još jedan faktor utiče, a to je bebin položaj – na primer, bebe okrenute glavom na gore stvaraju dodatni pritisak na donji deo vagine. Korišćenje vakuuma ili forcepsa takođe može povećati šansu da dođe do pucanja.

Nakon prvog vaginalnog porođaja međica postaje elastičnija, pa je menje sklona pucanju, što smanjuje rizik na narednim porođajima.

Koji su simptomi pucanja međice i kako se leči?

Postoje četiri stepena pucanja – svi mogu biti bolni, ali samo neki zahtevaju ušivanje nakon prođaja. Ako doživite pucanje prvog ili drugog stepena, možete osetiti neku vrstu neprijatnosti pri sedanju narednih nedelju dana ili više. Kijanje i kašljanje takođe mogu da izazovu bol. Tokom obavljanja nužde, može da se oseti blaga iritacija i peckanje. Neprijatni simptomi i rana prolaze posle nedelju dana i ne zahteva zašivanje.

U ovom periodu može da vam pomoge mlaka voda koja će vam smiriti iritaciju. Bol možete ublažiti hladnim oblogama sa ledom ili bornom kiselinom u koncentraciji od 3 procenata. Nakon nedelju i dve, rana bi trebalo da zaraste lepo, ali će nervima i mišićima biti potrebno više nedelja da se potpuno oporave. Seksualni odnosi nakon šest nedelja takođe mogu da budu neprijatni, što sve zavisi od mesta cepanja.

Treći i četvrti stepen zahtevaju duži oporavak, uz dve-tri nedelje jačeg bola. Neprijatnost tokom seksualnih odnosa i naglih pokreta može trajati i mesecima. Ušivanje je u ovom slučaju neophodno i uvek se radi.

oporavak.jpg
Shutterstock Gaza, flasteri za oporavak

Saveti za negu ožiljka

U većini slučajeva ginekolog na porođaju zašije ranu koja postepeno zarasta, ali je veoma važno da je negujete na pravi način kako biste izbegle infekcije i bolove, evo nekoliko saveta:

  • Uvek održavajte vaginu čistom tako što ćete se tokom uriniranja i posle uriniranja oprati mlakom vodom
  • Trljanje ili grublji dodiri mogu izazvati infekciju, zato nežno tretirajte tu oblast
  • Menjajte higijenske uloške na svakih šest sati
  • Nemojte previše pipati povređeno područje jer i to povećava mogućnost od pojave infekcije
  • Nemojte mnogo sedeti jer to može produžiti bol

(Yumama)