Brojnim trudnicama pomisao na porođaj može biti zastrašujući, ali samo iz razloga što razmišljaju o nečemu potpuno nepoznato. Međutim, babica Ena Ričli podelila je svojih 10 načina da vam pomogne da što spremnije odete na porođaj, i što lakše prođete.

Iako vam se čini da ne postoji lak porođaj, babica smatra da vam ovi trikovi sigurno mogu pomoći, a tu su i iskustva brojnih žena. Pročitajte ih pa isprobajte, ono što je sigurno, ne može da vam odmogne.

10 načina da imate lak porođaj:

1. Pripremite svoju bebu

Otprilike od 34. nedelje možete podstaći svoju bebu da zauzme pravi položaj za rađanje. Pokušajte redovno da klečite na podu iznad pilates lopte ili ako je nemate, koristite stolicu.

"Meni je babica rekla da izbegavam da ležim na leđima i da mi kolena budu niža od donjeg dela tela. Ovo je pomoglo mojoj bebi da zauzme pravilan položaj za rađanje. Išla sam i na plivanje jednom nedeljno. Nisam imala poteškoće tokom porođaja, smatram da je sve to vredelo raditi", rekla je Kamila (33).

2. Ostanite fokusirani i suočite se

Jedna od najboljih tehnika za prevazilaženje porođaja je fokusiranje na činjenicu da se nosite sa situacijom.

"Moj muž je stalno izlazio iz porodilišta kako bi pokušao da pronađe doktora, što je kod mene izazivalo stres i ometalo me više od bolnih kontrakcija. Nakon što sam ga ljubazno zamolila da ostane na jednom mestu, odnosno pored mene i samo da me drži za ruku, otkrila sam da se mnogo bolje nosim sa porođajem", rekla je Ema (29).

Trudnica, spavanje
Shutterstock Trudnica odmara

3. Ostanite u formi i jake

Buduće mame koje su generalno u dobroj formi i zdrave, obično imaju jednostavnije porođaje.

Pokušajte da idete u kratke šetnje svakoga dana (ne do mere da ostanete bez daha) ili pronađite časove joge za trudnice, značiće vam.

4. Masirajte perineum

Od otprilike 34. nedelje počnite nežno da masirate perineum (područje između vagine i anusa) koristeći ulje pšeničnih klica ili ulje badema.

"Bila sam vrlo nervozna zbog cepanja na porođaju, pa sam redovno masirala perineum, a pomogao mi je i muž. Tokom porođaja, osećala sam se sigurnije u sposobnost sopstvenog tela da se nosi i bila sam opuštenija kada sam gurala. Porođaj je bio težak, ali nisam se pocepala", rekla je Viktorija (36).

5. Pijte čaj od lista maline

Konzumiranje čaja od listova maline može vam pomoći da se vaša materica pripremi za porođaj. Pijte ga četiri puta dnevno nakon 36. nedelje trudnoće.

Dokazi pokazuju da žene koje piju čaj od listova maline imaju kraće trudove i da im je potrebno manje ublažavanja bola.

Čaj od lista maline, trudnoća
Shutterstock Čaj od lista maline

6. Ostanite aktivne

Ako hodate okolo tokom porođajnih kontrakcija, trebalo bi da vam treba manje lekova za ublažavanje bola i veća je verovatnoća da ćete imati kraći porođaj.

"Muž mi je rekao da mu je babica saopštila da su ostali bez posteljine i da ću morati da ustanem iz kreveta i da idem niz hodnik do toaleta. Nisam sigurna da li mi je rekao istinu, ali su me naterali da hodam a ne da ležim pred porođaj", rekla je Lorna (21).

7. Dišite ispravno

Polako i duboko disanje pomaže vam da se opustite, sprečavajući napetost u mišićima i omogućavajući širenje grlića materice,

"Moja babica mi je rekla da udahnem duboko pri svakoj kontrakciji. Sigurna sam da mi je to pomoglo. I svaki put kad bih se namrštila, babica mi je rekla da opustim lice. Prilično je teško zategnuti mišiće kada vam je lice opušteno", kaže Karen (30).

8. Odremajte

Tokom porođaja, može doći do perioda kada će vaše kontrakcije prestati. Ako je vašoj bebi udobno i stabilno, nemojte smatrati da morate da 'požurite stvari' uz pomoć indukcije. Umesto toga, zamolite babicu da priguši svetlo i napravite dremku. Pre nego što shvatite dobićete novi nalet energije i bićete spremni za vašu poslednju vožnju i upoznavanje bebe.

"Kada su moje kontrakcije prestale, babica je ugasila svetlo i ostavila nas neko vreme. Odmah sam zadremala jer sam bila prilično umorna, ali 10 minuta kasnije imala sam ogromnu želju da se porodim, a samo 15 minuta kasnije moj sin je stigao", kaže Džoana (25).

Trudnica, spavanje
Shutterstock Trudnica spava

9. Nežno vežbajte i popnite se više puta uz stepenice

Hodanje gore-dole na stepenicama može pomoći vašoj bebi da se kreće kroz karlicu.

"Svaki put kada bi stigle kontrakcije, babica me je naterala da idem gore-dole niz stepenice. Mogla sam da osetim kako se bebina glava spušta, sve dok se nisam vratila u salu i rodila. Bilo je neverovatno", rekla je Džuli (24).

10. Slušajte svoje telo

Mnoge buduće mame razmišljaju unapred o svom ponašanju na porođaju. Smatraju da ne treba da se deru, da stenju i slično. Ali ako zadržite dah i plitko dišete, samo ćete postati ljubičasti u licu i bićete iscrpljeni.

Stisnite kada budete spremne, vičite koliko želite, a svoju energiju štedite između kontrakcija!

(Yumama)