Rana od epiziotomije je prema rečima mnogih žena jako bolna i stvara veliki problem u funkcionisanju posebno u periodu kada se iz porodilišta vrate kući sa bebom. Osećaj bola, zatezanja i peckanja je normalna stvar dok rana ne zaraste, međutim često se postavlja pitanje kako održavati ranu i olakšati neprijatne simptome zbog kojih mnoge žene ne mogu da ustanu iz kreveta niti da bilo šta rade oko bebe.

Diplomirana medicinska sestra sa radom u patronaži Ivana Denić je za Yumamu dala korisne i praktične savete kako pregurati taj period i u kom slučaju treba otići odmah kod lekara.

Prema njenim rečima na prvom mestu je važno da vodite računa o higijeni područja epiziotomije.

"To podrazumeva pranje regije mlakom vodom nakon obavljanja fizioloških potreba i to bez upotrebe parfemisanih sapuna i kupki, nakon toga područje je neophodno nežno posušiti najbolje pamučnom pelenom ili gazom jer je cilj  da područje bude suvo. Mogu se koristiti i određena dezinfekciona", objasnila je Denić

Žena, toalet, bol, stomak, menstruacija, wc
Shutterstock Porodilja u bolovima

Iako bol i zatezanje mogu da budu jako neprijatni, oni su normalna pojava koja prati zarastanje rane, Denić savetuje kako možete da ublažite pomenute simptome kako biste lakše funkcionisali posebno oko bebe:

"Hladne obloge u predelu epiziotomije mogu biti od pomoći naročito ukoliko postoji oštećenje okolnog tkiva kao što je npr. hematom. U ovom periodu dobro je raditi Kegelove vežbe, a mogu se koristiti i lekovi protiv bolova po savetu lekara".

Međutim, kako je navela, ukoliko bol svakim danom postaje jači treba otići kod lekara, evo koji su još znaci infekcije rane koje ne treba da ignorišete:

"Ako dobijete povišenu temperaturu, zelenkast sekret neprijatnog mirisa, crvenilo, otok šavova, treba se javiti lekaru", istakla je medicinska sestra sa velikim iskustvom u patronaži. Prema njenim rečima konci ne treba da budu prevelika briga jer su razgradivi i sami ispadaju u proseku od 2-3 nedelje, međutim ako i nakon ovog perioda ne ispadnu, Jeftić savetuje da odete kod svog ginekologa na pregled.

(Yumama/Ivana Denić)