Masaža međice u trudnoći je od velikog značaja za sve buduće majke jer, dokazano, može da olakša porođaj i umanji šansu da se radi epiziotomija, a posebno da dođe do cepanja međice.

Babica Dušica Kovačević je u emisiji "Na prvom mestu" na televiziji K1 govorila o tome zašto je bitno da žena pripremi svoju međicu, kako i čime se to radi.

"Ova masaža je veoma delotvorna. Iako mi mislimo da je to nešto i moderno, žene su i kroz istoriju to primenjivale. Nekako se krišom govorilo da postoji to neko ulje koje bi razmekšalo taj deo, upravo perineum, deo između vagine i anusa koji je po prirodi rastegljiv, a masažom želimo da međica postane što elastičnija kako bi pri rađanju beba što lakše prošla, a da ne dođe do pucanja. Na taj način preveniramo i epiziotomiju koja služi kao prevencija da ne dođe do velikog cepanja", rekla je Dušica, i dodala:

"Uloga babice na porođaju je da sačuva međicu i da prihvati bebu. Babica je ta koja kontroliše međicu i kada proceni da bi došlo do cepanja, tada se radi epiziotomija. Naravno, ni to nije komplikacija ali mi želimo da, ako može, žena prođe bez nje ili da ima malu epiziotomiju, šav ili dva, sigurno će biti mnogo lakši oporavak kasnije."

Trudnica, stomak, spavanje, leđa
Shutterstock Trudnica koja spava na leđima

Kada treba da počnemo sa masažom međice u trudnoći?

"Preporuka je da se počne od 34. nedelje trudnoće, a preporučuje se da se masira svaki drugi dan po 5-10 minuta. Pre masaže treba oprati ruke, iseći nokte, da se žena udobno smesti... Potrebno nam je ulje, a bitno je da bude kvalitetno i ako može organsko. Postoje na tržištu ulja koja su specijalno dizajnirana za to, a u sebi imaju badem i pšenične klice, što može da dovede do omekšanja kože. U slučaju da nisu našle to ulje, u obzir dolazi badem ili kokosovo ulje", rekla je Dušica.

Kako se masira međica?

"Trudnice često kažu da im je nezgodno jer ne mogu da priđu od velikog stomaka, ali ono što je olakšavajuće jeste partner. Međutim, prvo kada žene čuju one se prvo smeškaju, ali ja im kažem da samo treba da pitaju i da im objasne. Sve više budućih tata danas sarađuju, što je izuzetno važno", rekla je babica, a onda objasnila kako najlakše da razumemo tehniku masaže:

"Tehnika je da zamislimo da je međica sat i gde su brojevi 3,6 i 9. Da palcem uđemo negde do zgloba palca i lagano kružimo od 3 do 9 na tom zamišljenom satu. Trudnica će u početku reći da je osetila nelagodnost, peckanje i da joj nije bilo najprijatnije, ali već posle nedelju ili dve, neće imati taj osećaj. Taj deo će postati elastičniji i sve će biti lakše, što je samo dokaz više da zapravo ima efekta."

Porođaj
Shutterstock Žena na porođaju

Ukoliko se odlučite da radite masažu međice i smatrate da ste je pripremili za porođaj, obavezno o tome obavestite tim u porođajnoj sali.

"Kada dođu na porođaj žene treba da kažu medicinskom timu da su pripremale svoju međicu i da ako može prođu bez epiziotomije. Gde god da se porađaju, ekipa ih ohrabri i danas se vrlo često dešava da prvorotke prođu bez epiziotomije, što je mnogo bolje za oporavak jer se te žene lakše kreću, lakše sedaju i mnogo bolje se osećaju", zaključila je babica Kovačević.

(Yumama)