Mnoge mame prave plan porođaja i pripremaju se psihički za sve što ih čeka. Većina će barem u jednom trenutku pomisliti na epiziotomiju i pucanje međice.

Epiziotomija je rez koji lekar pravi na vašoj međici, predelu između vagine i anusa, kako bi se porođaj olakšao i da ne bi došlo do cepanja.

Mame, ipak, smatraju da se epiziotomija radi mnogo češće nego što bi trebalo, a one posle imaju dugoročne posledice. Ipak, u nekim situacijama mora da se radi ovo, recimo, kada je beba velika, ako su mama i dete u nevolji, pa porođaj mora da se ubrza, ako postoji rizik da međica previše pukne.

Pucanje međice se dešava spontano, bez intervencije lekara. Do ovog pucanja ne dolazi uvek, jer bi vagina trebalo da se rastegne onoliko koliko je potrebno. Smatra se da neke žene imaju veći rizik od pucanja. Obično su to žene sa viškom kilograma ili one kojima je porođaj bio jako brz. Ukoliko se koristi vakuum ili forsceps na porođaju, to može dovesti do picanja.

Epiziotomija ili pucanje međice

I epiziotomija i vaginalno pucanje imaju 4 stepena. Prvi je pucanje samo kože, drugi uključuje tkivo, ali su oba vrlo laka za ušivanje, a oporavićete se u roku od mesec dana. Treći stepen uključuje rektalni sfinkter, a četvrti obuhvata i sluznicu rektuma. Ne bi trebalo da bude treći i četvrti stepen, jer to zahteva mnogo teži posao prilikom ušivanja, a i oporavak će biti dosta duži.

Važno je da se ne brinete, iako se čini čudno, možete normalno ići u toalet. I seksualne odnose ćete, posle nekog vremena, moći da imate normalno.

Ono što vam može pomoći da sprečite pucanje jeste da nekih 6 nedelja pre porođaja radite masažu međice, 10-15 minuta dnevno. Možete koristiti lubrikant na bazi ulja kako biste taj prostor omekšali. Ipak, o ovome bi trebalo prvo da popričate sa svojim lekarom.

izvor: yumama