Blizanačka trudnoća je vrlo uzbudljiva za svaku majku, ali često se povezuje i sa nizom komplikacija i rizikom. Sindrom nestajećeg blizanaca je jedna od takvih komplikacija, a to uključuje gubitak jednog fetusa, što nažalost, nije retka pojava.

To je stanje koje se javlja u višeplodnim trudnoćama, gde jedan fetus (ili više od jednog u slučaju trostruke ili četvorostruke trudnoće) nestane intrauterino pre rođenja. Pretpostavlja se da potrošena fetalna tkiva preuzima ili placenta, ili drugi blizanac za ishranu.

Višeplodna trudnoća se javlja na 3 do 5 slučaja od 100 trudnoća, a statistički podaci o sindromu nestajanja blizanaca pokazuju da oko 20-25 odsto ovih višeplodnih trudnoća svedoči fenomenu sindroma nestajanja blizanaca.

Kada se javlja sindrom nestajanja blizanaca?

Vrlo rano, u prvom tromesečju i vrlo retko izaziva bilo kakvu komplikaciju kod majke, osim suptilnih grčeva/bola u abdomenu ili vaginalnog krvarenja.

Šta utiče na ovaj sindrom?

Tačan uzrok sindroma još nije opisan. Tkiva placente nakon rođenja zdravog blizanca detaljno su proučavana i promećeno je da su glavni razlozi za nestanak jednog blizanca razvojna malformacija i hromozomske anomalije, tačnije, uglavnom je genetka priroda problem. Takođe, stanje placente može da bude uzrok. Drugi blizanac je obično zdrav i nije pogođen.

Znaci i simptomi

Sindrom nestajanja blizanaca u ranoj trudnoći može da bude potpuno asimptomatski za majku. U kasnojoj trudnoći, može da izazove simptome slične onima kada je pobačaj u pitanju. To uključuje:

  • Grčeve u stomaku
  • Vaginalno krvarenje
  • Tup bol u predelu karlice
  • Smanjen nivo Beta HCG-a

Obratite se svom lekaru ako osetite bilo koji od ovih simptoma.

Tužna, žena, pobačaj1925974949.jpg
Shutterstock Žena koja je izgubila jednu bebu

Šta se dešava sa drugom, preživelom bebom?

Blizanac koji nestaje u ranoj trudnoći retko utiče na drugog blizanca. Međutim, ako se otkrije kasnije u trudnoći, preživeli fetus može da ima veći rizik od intrauterinog ograničenja rasta. Prevremeni porođaj može biti rizik po majku, pored abnormalnog krvarenja i infekcije. Nekoliko istraživanja govori o tome da preživeli blizanac može da ima veći rizik od cerebralne paralize nakon rođenja.

Kako mogu da sprečim sindrom nestajanja blizanca?

Pošto je glavni uzrok genetska ili hromozomska anomalija, ne postoji specifična prevencija. Sindrom nestajanja blizanaca je nesteća i neizbežna komplikacija nekih višeplodnih trudnoća. Pravovremena dijagnoza i odgovarajuća medicinska nega mogu da osiguraju sigurnost i dobrobit za majku i preživelog blizanca.

(Yumama)