Pobačajem se smatra završetak trudnoće pre 20. nedelje, tačnije sredinom drugog trimestra. Rani pobačaj javlja se pre 13. nedelje, ali većina se dogodi pre 10. nedelje trudnoće.

Pobačaji su česti, čak 10 do 20 odsto trudnoća se završi tako, i to u 80 odsto slučajeva do njih dođe u prva tri meseca.

Evo šta treba da znate o znacima ranog pobačaja ali i kako da pomognete sebi dok ste kod kuće.

Znaci ranog pobačaja

Svaka osoba je drugačija, može imati različite simptome i njihovu težinu i trajanje, a evo koji su glavni znaci:

1. Vaginalno krvarenje
2. Izlazak tkiva iz vagine
3. Bistra ili ružičasta tečnost koja izlazi iz vagine
4. Grčevi ili bol u stomaku
5. Vrtoglavica
6. Primećujete da prvobitni simptomi trudnoće (poput mulnine ili osetljivih grudi) nestaju

Međutim, moguće je imati pobačaj bez ikakvih simptoma. U tom slučaju, nećete znati da je do njega došlo sve dok vam lekar ne uradi ultrazvuk.

Pored toga, moguć je pobačaj, a da i ne znate da ste trudni, posebno u najranijim fazama trudnoće. Ginekolog Lori Skot kaže da ovo može delovati kao da vaša menstruacija malo kasni, i da je teža nego obično.

Tužna, žena, pobačaj
Shutterstock 

Kada prođete prvi trimestar trudnoće, mnogo je manja verovatnoća da ćete imati pobačaj. Samo 3 odsto trudnoća se završi pobačajem u drugom tromesečju.

Ako imate kasnijiji pobačaj, možda ćete doživeti dodatne simptome kao što su curenje tešnosti ili širenje grlića materice, kaže doktor Skot. Postoje i drugi znaci, a to je osećaj da se beba više ne kreće, kontrakcije i rani porođaj.

Kako pomoći sebi ako je do pobačaja došlo kod kuće

Ako mislite da je do pobačaja došlo, morate da se obratite lekaru što pre. Posebno je važno ako imate teške grčeve, krvarenje ili groznicu.

Doktor Skot kaže da ako imate jako krvarenje i izlazi vam tkivo, pokušajte da skupite bilo koje od ovog tkiva i da ga spakujete u plastičnu kesu. To ponesite kod lekara, on će imati materijal da testira ako je potrebno.

Tužna, žena, pobačaj
Shutterstock 

Trajanje pobačaja je različito za svakog, ali simptomi poput krvarenja i grčeva mogu trajati do dve nedelje. U ovom slučaju, pomoći će vam neki saveti za kućnu negu:

- Uzmite lekove protiv bolova kao što su ibuprofen ili acetaminofen
- Jastučiće za grejanje koristite na stomaku ili donjem delu leđa. To će vam pomoći da manjite bol i osetite udobnost.
- Izbegavajte da stavljate bilo šta u vaginu, pa čak ni tampone, jer ste skloni infekcijama.
- Vodite računa o svom fizičkom zdravlju, odmorite se, pijte dovoljno vode i jedite uravnoteženu ishranu.
- Vodite računa o svom mentalnom zdravlju. Dozvolite sebi da tugujete i obratite se za podršku voljenim osobama od poverenja.
- Pazite na infekciju jer to može biti veoma ozbiljno. Ako primetite znake infekcije kao što su: groznica, jeza, vaginalni iscedak sa lošim mirisom, grčevi u donjem delu stomaka, potražite medicinsku pomoć što pre.

U slučajevima kada pobačaj nije završen kod kuće, lekar vam može uraditi dilataciju i kiretažu kako bi izvadio sav sadržaj koji je ostao i očistio matericu.

U drugim situacijama, mogu vam biti propisane pilule koje će takođe pomoći u čišćenju materice.

(Yumama)