Rana trudnoća je period velike anksioznosti za mnoge buduće majke, posebno ako ste zabrinute ili imate istoriju pobačaja. Međutim, postoje situacije i simptomi koji mogu da vas uplaše, ali se pogrešno tumače kao znak mogućeg pobačaja. Važno je da znate da napravite razliku i da ne stvarate sebi nepotreban stres, jer baš taj stres može da utiče na bebu.

Ovo je 7 simptoma koji mogu podsetiti na pobačaj ali nije, i nemojte se bespotrebno uzrujavati:

Nizak HCG hormon na testu krvi

U ranoj trudnoći lekar će vas verovatno poslati da uradite nivo HCG-a tokom prvih nekoliko dana, kako bi se utvrdilo da li raste kako treba. U većini normalnih trudnoća, nivo HCG-a bi trebalo da se udvostruči svaka dva do tri dana. Nasuprot tome, taj nalaz ne mora ništa da vam govori. Ako vam kažu da su rezultati niski nakon prvog testa, nemojte da paničite. To verovatno znači da ste na samom početku trudnoća. Međutim, ako nivo HCG-a ne poraste ili počne da pada, tek tada može ukazati na pobačaj.

Krvarenje u ranoj trudnoći

Iako krvarenje može da bude simptom pobačaja, postoje drugi razlozi za to i nisu upozoravajući. Mrlje na vešu se mogu pojaviti kada se plod usađuje u matericu ili kod ektopije grlića materice, i to se smatra normalnom i zdravom trudnoćom. Čak i ako vaš lekar predloži da dođete kako bi ispratio krvarenje, nemojte odmah da pomišljate na najgore. Veliki broj žena koje su imale krvarenje u ranoj trudnoći rode savršeno zdrave bebe.

trudnica-bol.jpg
Shutterstock Trudnica oseća bol i grčeve

Grčevi

Kao i kod krvarenja, i grčevi se mogu pojaviti u normalnim trudnoćama i sami po sebi nisu znak nekog problema. Kada se plod usađuje mogu se pojaviti grčevi, ali obično su blagi i kratkotrajni.

Bol praćenja krvarenjem je druga stvar, ona zahteva konsultaciju lekara. Ali ako su grčevi jaki ali bez krvarenja, verovatno je sve u redu, ali za svaki slučaj se konsultujte sa svojim lekarom.

Simptomi trudnoće koji nestaju

Sasvim je normalno da simptomi trudnoće variraju iz dana u dan na početku, ali i da ponekad potpuno nestanu pa se osećate kao da uopšte i niste trudne. Gubitak simptoma trudnoće poput osetljivosti grudi, nadimanja, promene raspoloženja i žudnje za hranom nije nužno znak problema, posebno ako se približavate 12. nedelji trudnoće. To i jeste vreme kada će se simptomi obično ublažiti, ali ako ste zabrinuti, uvek je bolje da se posavetujete sa lekarom.

Nema jutarnje mučnine

Ako vam se čini da je jutarnja mučnina znak zdrave trudnoće i počinjete da se brinete ako ih nemate, nemojte. Odsustvo simptoma jutarnje mučnine ne znače da je vaša trudnoća osuđena na propast. Otprilike trećina žena nema jutarnje mučnine, a one koje imaju obično osete olakšanje do 14. nedelje.

Mučnina, trudnoća
Shutterstock Trudnica koja pati od mučnina

Neuverljivi rezultati ultrazvuka

Nije neuobičajeno da rani ultrazvuk izazove zabrinutost ako ne pokažu ono što ste vi i vaš lekar očekivali. U nekim slučajevima možda još nema otkucaja srca ili se mere ne poklapaju sa procenjenim datumom porođaja, ali to je zato što je taj procenjen datum često netačan. Iako vam deluje frustrirajuće ako vam doktor kaže da dođete za par dana da ponovite, ne treba misliti na najgore.

Preteći pobačaj

Možda je zastrašujuće čuti, ali preteći pobačaj nije isto što i stvarni pobačaj. Odnosi se na trudnoću u kojoj postoji određeno krvarenje, ali grlić materice je zatvoren i ultrazvuk pokazuje da je sa bebom sve u redu.

Preteći pobačaj se javlja u 20 odsto trudnoća pre 20. nedelje, a većina tih žena će normalno doći do termina, dok će tek svaka sedma doživeti dalje komplikacije.

(Yumama)