Užina u trudnoći je jako važna pre svega zato što će te izbeći napade gladi, a i dobar je način da povratite energiju i pobedite trenutni umor. Nutricionisti preporučuju da je za brze zalogajčiće važno da u sebi sadrže proteine. U trudnoći su jako važni jer pomažu budućim mamama da savladaju osećaj umora i iscrpljenosti. Takođe pomažu kod pojedinih neugodnih simptoma koji prate trudnoću, kao što su jutarnje mučnine i zatvor. Evo nekoliko predloga šta je najbolje da gricnete između obroka:

Slani krekeri i sir - odlična ideja jer istovremeno unosite proteine i vlakna. Možete na krekere od integralnih žitarica staviti sveži sir ili neki drugi domaći namaz.

Orašasti plodovi - kesica oraha, badema je najbolja varijanta ukoliko niste kod kuće.  Zahvaljujući određenim studijima, smatra se da deca trudnica koje su tokom drugog stanja konzumirale orašaste plodove imaju manje šanse da obole od alergije na ove namirnice. Takođe su odlični izbor ukoliko imate gestacijski dijabetes. Najveći procenat folne kiseline nalazi se u indijskom orahu i lešnicima. Slobodno uvrstite i semenke u svoj jelovnik, kao što su seme bundeve ili seme suncokreta.

trudnica-suvo voće.jpg
Shutterstock Užina u trudnoći

Sveže voće - jabuka, banana ili bobičasto voće, sve su to sjajni i zdravi izbori koji zahtevaju minimum pripreme, a idealna su varijanta posebno u proleće i leto kada najviše možete da uživate u svežim plodovima.

Tvrdo kuvana jaja - ne samo da su jaja izrazito pristupačna hrana, univerzalni i prikladni izvor proteina, ona sadrže i kolin - hranjive materije iz grupe B-kompleksa. On je posebno potreban trudnicama, jer je važan za stvaranje i razvoj središnjeg nervnog sistema bebe u materici. Ključan je i za mozak, kičmenu moždinu i za sposobnost učenja. Veći unos kolina tokom drugog tromesečja pokazao je čak i povezanost sa boljom vizualnom memorijom kod dece od sedam godina. Evropska organizacija za sigurnost hrane preporučuje unos 400 mg kolina na dan.

Sos i štapići - štapići šargarepe i celera odlična su užina. Možete koristiti i cvetiće brokolija. Dodatni plus je ako napravite ukusan sos od pavlake, limuna i začina ili jednostavno uzmete humus. Ova varijanta će svako povrće da učini još ukusnijim i drža će vas dugo sitim.

(Yumama)