Poslednjih godina su u Srbiji sve popularnija "stara" imena, ona koja su nosile naše bake i deke, pa čak i njihovi preci. Obično se vezuju za božanstva, starogrčka ili latinska, a imaju moćnu simboliku. Jedno od takvih je muško ime Krstan čije poreklo se vezuje za grčku reč "stauros", a koja znači "krst" i simbol je hrišćanstva. 

Po nekim drugim teorijama, lično ime Krstan je izvedeno iz indoevropske reči "ker(s)t", koja označava "stabljiku" ili "drvo". U slavenskoj tradiciji, "krst" se odnosi na simbol hrišćanstva koji je najčešće napravljen od drveta, pa se tako veruje da se ovo ime daje dečacima da budu jaki i postojani, kao i da neguju tradiciju i veru.   

U bukvalnom smislu, ime Krstan znači "onaj koji je povezan sa krstom" ili "onaj koji ima veze s hrišćanstvom".

Iako nije široko rasprostranjeno, Krstan se najčešće daje dečacima rođenim na prostoru bivše Jugoslavije, u slovenskim zemljama - Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Iako važi za "starinsko", prema poslednjim statistikama, Krstan je među 100 najpopularnijih u našoj zemlji i polako, ali sigurno, vraća se u modu.

Od ovog imena izvedena su i sledeća: Krstana, Krstivoje, Krstimir, Krstina, Krsto, Krstomir, Krstomira, Krstomirka i Krstonije.

(Yumama)