Bebin mozak se razvija već treće nedelje nako začeća,nagle promene trpi između 24. i 42. nedelje trudnoće, a najznačajniji rast mozga dešava se u 34. nedelji. Iako on ima svoj ritam razvoja, od ključne važnosti je hrana koju jedete u trudnoći posebno u tom periodu.

Neke namirnice se ističu kao posebno korisne za razvoj mozga i u njima možete da uživate svaki dan.

Sardina

Sardina kao i druge masne ribe su bogat izvor dokosaheksaenoične kiseline, tj. DHA, i ona je važna za pomaganje rada mozga i centralnog nervnog sistema. Sardine imaju najmanje šanse da poseduju kontaminiranu živu od drugih riba i odličan su izvor vitamina D.Trudnice se savetuju da konzumiraju najmanje dve porcije ribe nedeljno, od kojih bi bar jedna trebalo da bude masna. Prženu ili roštilj ribu jedite uz paradajz, papriku i krastavac salatu.

Hrana bogata gvožđem

Gvožđe je od ključnog značaja, utiče na proizvodnju moždanih hemikalija i formiranje mijelina, koji je od vitalnog značaja za brzo i precizno slanje poruka mozgu. Premalo gvožđa može dovesti do smetnja u mentalnom razvoju. Oko 15 grama gvožđa dnevno tokom trudnoće je neophodno. Porcija sočiva omogućava unos oko 6,6 grama gvožđa. Kombinovanje sočiva sa vitaminom C pojačava gvožđe, pa ovoj ishrani dodajte bundeve, paprike, kupus ili paradajz.

Grčki jogurt

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da nedostatak joda tokom trudnoće je vodeći uzrok problema mentalnog zdravlja beba. Svaki jogurt je odličan izvor joda. Grčki jogurt ima više proteina, što je ključno za prevenciju male gramaže bebe nakon porođaja. Idealan doručak je 150 grama grčkog jogurta sa medom, orasima i raznim semenkama koji su takođe jako hranljivi i utiču na razvoj bebe u stomaku.

Spanać

Vaša beba zahteva prirodni folat iz spanaća koji je odličan u proizvodnji novog DNK i reguliše metabolizam ćelija. Njeni antioksidansi štite moždano tkivo bebe od oštećenja.

Jaja

Jaja su odličan izvor proteina i gvožđa, koji su od vitalnog značaja za razvoj mozga. Odličan su izvor holina, koji je neophodan u razvoju memorije. Najbogatiji izvor holina je zapravo žumance. Možete napraviti salatu od spanaća i kuvanih jaja, posutu semenkama bundeve.

(Yumama)