Nije retko da čujete da neka trudnica pati od gestacijskog dijabetesa i da je njena ishrana zbog toga dosta ograničena. Javlja se kod žena kod kojih u trudnoći dođe do poremećaja metabolizma ugljenih hidrata, tačnije kod žena čije telo ne uspeva da proizvede dovoljnu količinu insulina koja može da obezbedi normalan nivo šećera u krvi. Bez dovoljno insulina, koji je odgovoran za sprovođenje glukoze u ćelije, telo ne može da metaboliše šećere i ugljene hidrate i u krvotoku se nagomilava glukoza – dolazi do hiperglikemije, povišenog nivoa šećera u krvi.

Gestacijski dijabetes obično se dijagnostikuje nakon 24. nedelje trudnoće, mada može i ranije, a prolazi u roku od šest nedelja nakon porođaja. Povećan rizik od gestacijskog dijabetesa imaju žene koje su gojazne i imaju veću telesnu masu od onoga što bi trebalo. Nažalost, sa porastom gojaznosti u celom svetu, raste i broj obolelih trudnica od gestacijskog dijabetesa.

Posledice gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes može da ostavi kratkoročne i dugoročne posledice.

Kod majke:

  • Visok krvni pritisak
  • Povećana količina plodove vode
  • Preeklampsija
  • Rađanje krupnog deteta što često zahteva i hitan carski rez

Kod deteta:

  • Prevremeni porođaj
  • Distorziju ramena pri rođenju
  • Povećanu porođajnu telesnu masu
  • Pad šećera u krvi
  • Žuticu
  • Respiratorni distres

Dugoročne posledice kod majke obuhvataju rizik od razvoja metaboličkog sindroma, dijabetesa tip 2 i kardiovaskularnih oboljenja, a kod deteta povećan rizik od šećerne bolesti, gojaznosti i poremećaja lipidnog statusa.

Trudnica, hrana
Shutterstock Trudnica jede

Simptomi gestacijskog dijabetesa

Nažalost, ne postoje jasni znaci koji mogu da ukažu na gestacijski dijabetes. Na njena žene obično posumnjaju ako se odjednom počnu značajno gojiti u trudnoći, ili doktor primeti na osnovu ultrazvučnog nalaza. Ukoliko doktor posumnja da možete imati problem sa gestacijskim dijabetesom, zahtevaće da uradite OGTT test.

Da li postoji prevencija kod gestacijskog dijabetesa?

Svaka trudnica treba da povede računa o svojoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i redovnim kontrolama kod ginekologa. Savetuje se ishrana sa niskim sadržajem šećera i ugljenih hidrata, kao i kontinuirana i umerena aktivnost, uz redovnu kontrolu šećera u krvi.

Poslednjih nekoliko godina, stručnjaci su došli do zaključka da je kod pojave gestacijskog dijabetesa velika uloga i mikrobioma creva. Mikrobiom creva je skup različitih vrsta bakterija koje se nalaze u crevima i na njega mogu da utiču brojni faktori.

Pokazalo se da u trudnoći dolazi do značajnih promena u mikrobiomu creva, pa su ispitali i uticaj probiotika na pojavu gestacijskog dijabetesa i došli do zaključka da je redovno unošenje probiotika jedan od načina da se mikrobiom creva poboljša, samim tim se smanjuje i rizik od gestacijskog dijabetesa.

Probiotik se uvek može unositi putem suplemenata, ali ako želite da ga unosite kroz ishranu i na prirodan način, jogurt je veoma važan.

Jogurt koji je dokazao svoje blagotvorno dejstvo definitivno je Balans+ probiotski jogurt. On je bio predmet kliničkog ispitivanja u KBC Bežanijska kosa, gde je njegovo probiotsko dejstvo i formalno dokazano. Ovim istraživanjem, zapečatio je svoju poziciju kao prvi na listi svih ljubitelja jogurta, ali i probiotika!

Njegovo probiotsko dejstovo ima blagotvoran uticaj na varenje, ubrzava metabolizam, pa tako pozitivno utiče na ceo organizam, što je posebno pogodno za trudnice koje ne žele da posledica trudnoće budu i loš metabolizam i višak kilograma, koji je njegova česta posledica.

Pored toga, redovno konzumiranje Balans+ jogurta ima i druga sjajna dejstva, za koja su zaslužne dobre bakterije i vlakna koje ima u sastavu, a koje mu daju adut probiotskog jogurta.

Jasno je da je zbog toga Balans+ jogurt najbolji izbor koji trudnica može da napravi!

Optimalna preporučena doza je 500g na dnevnom nivou, pa je najbolje da popijete šolju jogurta ujutru i šolju uveče. Već posle 10 dana osetićete prve rezultate!

(Promo)