Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAJ VITAMIN JE KLJUČ ZA POSTPOROĐAJNU DEPRESIJU: Lako se nadoknađuje, ali nedostatak može napraviti ozbiljne probleme

Autor Sandra Krstanović

U poslednjem tromesečju trudnoće je posebno važno da obratite pažnju na ovaj vitamin.

 depresija.jpg Izvor: Shutterstock

Postporođajna depresija je sve češća pojava kod žena i značajno utiče na fizičko i psihičko zdravlje. Iako mnogi faktori utiču na pojavu ovog stanja, novo istraživanje je otkrilo da manjak vitamina D i smanjeno izlaganje sunačanoj svetlosti u trećem tromesečju može bitno da utiče na razvoj postporođajne depresije.

Rutinsko praćenje nivoa vitamina D u telu uglavnom se nije radilo, iako je njegov uticaj na razna stanja kao što je trudnoća, autoimune i upalne bolesti prilično snažan. Tako su odnedavno lekari počeli sve veću pažnju da posvećuju merenju ovog vitamina kod različitih stanja.

Budući da većina ljudi veliki deo dana provode u zatvorenom, manjak vitamina D sve je češća pojava. Istraživanje je pokazalo da su najmanji rizik za razvoj postporođajne depresije imale žene kojima se treće tromesečje poklapalo sa letom i prolećem, odnosno sa sezonom koja donosi više sunačanih dana.

 trudnica-trudnoća-sunce.jpg
Trudnica na suncu
Izvor: Shutterstock

Veći rizik od nastanka depresije kao i veći intezitet simptoma imale su žene koje su zadnje tromesečje imale u razdoblju sa manje sunčanih sati. Ovo istraživanje je dobro došlo kao smernica doktorima da trudnicama pravovremeno mere nivo vitamina D i ako je potrebno da na vreme preporuče određene suplemente za nadoknadu pomenutog vitamina.

Trudnicama ovi podaci mogu da budu od koristi koliko je važno da budu informisane o eventualnim analizama, suplementima i životnom stilu koji uključuje dovoljno boravka na otvorenom.Teško je da planirate začeće uzimajući u obzir godišnje doba i period u kojem će žena da bude u poslednjem tromesečju, ali za žene koje od ranije imaju problme sa depresijom, ovako planiranje može da bude od velike koristi.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica