Svaka žena u trudnoći se ugoji, i to je apsolutno normalno i poželjno, ali ono o čemu žene treba da vode računa jeste da ne preteraju.

Stručnjaci su dali preporuke kada je zdrava težina u trudnoći u pitanju, tačnije opšte smernice. Naravno, mogu se razlikovati u zavisnosti od određenih faktora kao što su zdravlje majke i bebe, period trudnoće i drugo, a na dijetu nikada ne treba da pomišljate.

Koliko treba da se ugojim u trudnoći?

Prema Institutu za medicinska istraživanja, žene koje su pothranjene (BMI manji od 18.5) trebale bi dobiti 12 do 18 kilograma tokom trudnoće, žene koje trudnoću počnu s normalnom težinom (BMI između 18.5 - 24.9) trebale bi dobiti 11 do 15 kilograma tokom trudnoće, a žene koje imaju BMI veći od 30 trebale bi dobiti između 4 i 9 kilograma više u trudnoći.

Saveti koji će vam pomoći da izbegnete preveliko gojenje u trudnoći

1. Jedite zdravu i uravnoteženu ishranu

Jedna od najvažnijih stvaru koje treba da se pridržavate su zdravi, uravnoteženi obroci. To znači da jedete puno voća, povrća, nemasnih proteina i celih žitarica. Izbegavajte prerađenu i slatku hranu, kao i previše kofeina i alkohola. Jedite manje, česte obroke tokom dana jer će vam to pomoći da održite nivo gladi.

Trudnica, trudna, hrana
Shutterstock Trudnica sprema jaja za doručak

2. Ostanite aktivni

Još jedan jednostavan način da izbegnete povećane telesne težine tokom trudnoće je da ostanete aktivni. Redovna fizička aktivnost, kao što je hodanje, plivanje ili bavljenje prenatalnom jogom, može da vam pomogne da održite svoju težinu pod kontrolom, a ujedno i da povećate opšte zdravlje.

Međutim, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što započnete sa bilo kakvim vežbama, jer neke vrste nisu bezbedne tokom trudnoće.

3. Obratite pažnju na signale svog tela

Veoma je važno da obratite pažnju na signale koje vam vaše telo šalje. Normalno je da dobijete na težini tokom trudnoće, ali ako osećate i same da ste preterale, napravite promene u ishrani ili u aktivnostima.

4. Kontrolišite porcije

Još jedan važan savet je da zaboravite na čuvenu frazu da trudnica treba da 'jede za dvoje'. Mnoge žene veruju da tokom trudnoće treba da jedu mnogo više nego inače, ali to nije tačno. Umesto toga, važno je da se fokusirate na hranu bogatu hranljivim materijama koja će obezbediti neophodne hranljive materije i vama i vašoj bebi koja raste.

Trudnica, hrana, povrće
Shutterstock Trudnica priprema hranu

5. Ostanite hidrirani

Pored onoga što jedete, važno je i da unosite dovoljno tečnosti. Održavanje hidratacije ne samo da je od ključne važnosti za zdravlje, već može da vam pomogne i da obuzdate apetit i izbacite toksine iz tela.

6. Pazite na stres

Na kraju, veoma je važno da vodite računa o stresu u trudnoći. On može da dovede i do prejedanja, što za rezultat ima i povećanje telesne težine, pa je važno da naučite da kontrolišete stres. Za kontrolu stresa može da vam pomogne meditacija, joga ili prenatalna masaža.

(Yumama)