Ishrana vaše bebe počinje devet meseci pre njenog rođenja, a hrana koju trudnica unosi ključna je za razvoj fetusa. Žene koje su imale dobru ishranu pre trudnoće, imaju veće šanse za zdravu trudnoću. Međutim, slaba ishrana se može vezati i za veće šanse od mogućih pobačaja, malu porođajnu težinu novorođenčeta i druge komplikacije.

Obzirom da se trudnicama preporučuje zdrava i uravnotežena ishrana, a u drugom i trećem tromesečju i povećanje kalorija, dijeta se ne preporučuje ni u kakvom obliku. Iako retko koja žena to želi, neophodno je da se u trudnoći ugoji.

Povećanje težine delimično ide na težinu bebe, a ostatak na placentu (posteljicu), amnionsku tečnost, rezerve masti i povećanje tečnosti u cirkulaciji. Naravno, to ne znači da treba da 'jedete za dvoje', da jedete sve što vam dođe pod ruku, nego da svoju ishranu bazirate na hranljivim i zdravim sastojcima.

Ono što može da vas održi u formi svakako je neki lakši trening, i to uz konsultaciju sa svojim lekarom, ili svakodnevna blaga šetnja, posebno posle obroka jer će vam pomoći da lakše svarite i samim tim će sprečiti nadutost i mučnine, od kojih pate brojne trudnice.

Dijeta se nikako ne preporučuje jer može da ima posledice na bebu,e vo kakve:

Usporavanje razvoja bebinih organa

Dokazano je da skoro kod polovine žena koje drže dijetu (redukcija kalorijskog unosa) - to utiče na razvoj bebinih vitalnih organa (srce, pluća, jetra).

Beba, spavanje, pokrivač
Shutterstock Bebe spava

Defekt neuralne cevi

Istraživanja pokazuju da kod žena koje drže dijetu ili poste u ranoj trudnoći, postoji veća mogućnost da rode bebe sa defektom neuralnog kanala, kao što su: spina bifida, hidrocefalus i anencefalija. Žene koje sprovode eliminacionu dijetu tokom prvog trimestra, u dvostrukom su riziku da rode bebu sa ovim defektima. Uzimanje ekstra folne kiseline i vitaminskih suplemenata ne smanjuje rizik.

Srčane bolesti

Utvrđena je direktna veza između male porođajne težine i srčanih bolesti u kasnijem dobu. Bebe rođene sa porođajnom težinom dva ipo kilograma, imaju dvostruko veći rizik od srčanih bolesti u odnosu na one čija je porođajna težina četiri kilograma. Mala porođajna težina može da nastane iz raznih razloga, a dijeta tokom trudnoće je jednim delom odgovorna za to.

Dijabetes

Trudnice koje su vrlo vitke, sa indeksom telesne mase (BMI) manjim od 20, povećavaju rizik da njihove bebe kasnije u životu dobiju dijabetes.

Ultrazvuk, trudnoća
Shutterstock Trudnica drži sliku sa ultrazvuka

Gojaznost

Novija istraživanja pokazuju da žene koje tokom trudnoće redukuju kalorijski unos, mogu da rode decu koja će kasnije u životu da budu gojazna. Ovi problemi sa težinom su rezultat neravnoteže u masnim ćelijama, uzrokovane manjkom hrane tokom trudnoće. Kada je trudnica na dijeti, ona priprema bebin metabolizam da se 'snađe' sa manje hrane. To znači da normalno ili malo povećanje kalorijskog unosa može da dovede do kasnije gojaznosti.

(Yumama)